Nyheter

Høstutstilling nummer 130

Midt på 1990-tallet hadde Høstutstillingen 60.000 besøkende. I fjor var besøkstallet snaut 17.000. Hovedårsaken til nedgangen er økt konkurranse, mener utstillingslederen.

– Det er langt flere visningssteder for kunst nå enn for 20 år siden, så konkurransen har blitt mye større, sier utstillingsleder Charlotte Dølvik.

Som eksempel trekker hun fram at da Astrup Fearnley Museet viste utstillingen «Imagine Brasil» i 2013, var det for eksempel en nedgang i besøkende til Høstutstillingen.

– Men samtidig er Høstutstillingen Norges største scene for samtidskunst, og tiltrekker seg kanskje et bredere publikum. Skal en få med seg bredden i norsk samtidskunst, må en få med seg Høstutstillingen, mener utstillingslederen.

I fjor besøkte 16.788 personer Høstutstillingen i de fire ukene den var åpen. I 2015 holdt utstillingen åpen en uke lenger og hadde 22.714 besøkende.

42 debutanter

Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen, har siden 1882 vært en årlig begivenhet, bortsett fra fire år under 2. verdenskrig. I 1882 måtte publikum betale 25 øre på dagtid og 50 øre på kvelden for å se utstillingen. Dobbelt pris på kvelden skyldtes utgifter til elektrisk lys. I år koster det 100 kroner – både på dag- og kveldstid.

Årets høstutstilling åpner lørdag, og er den 130. i rekken. Over 2.100 kunstnere søkte om å bli antatt til årets utstilling, 88 kom gjennom andre juryering. Til sammen vises 119 verk på Kunstnernes Hus i Oslo fram til 15. oktober. Av navn utstillerne trekker fram er Gisle Harr, Inghild Karlsen, Bjørn-Sigurd Tufta, Daniel Slåttnes, Siri Berqvam og Anja Carr.

Det er 42 er debutanter, mot 37 i fjor. Det er allerede klart at Anna Christina Lorenzen stikker av med årets debutantprisen for bildet An Uncut Line (Eques). – Det betyr mye for meg som kunstner å få denne anerkjennelsen. Det er en stor ære å bli tildelt denne prisen i den nasjonale sammenhengen Høstutstillingen representerer. Selv om det er et enkeltverk som er stilt ut og som ble valgt ut av juryen, føles prisen som en anerkjennelse av de årene og den innsatsen jeg har lagt i kunsten, sier prisvinneren til Norske Kunstforeninger.

Mer fra Dagsavisen