Nyheter

Leide ut leiligheter til prostituerte - sa det var en vennetjeneste

35-åringen leide ut leiligheter i Moss og Fredrikstad til prostituerte. Nærmest som en vennetjeneste, slik han forklarte i Fredrikstad tingrett.

Og uten personlig økonomisk vinning. Men akkurat det ble han rimeligvis ikke trodd på.

Tiltalte, født i Bosnia, uten arbeid og med en gjeld på 850.000 kroner, erkjente seg imidlertid straffskyldig. Siktede opplyste i retten at han selv har drevet med prostitusjon og har en del venner i dette miljøet. De snakket om å hjelpe hverandre.

Lånte ut to leiligheter

Han mottok penger for å låne ut leilighetene i Moss og Fredrikstad, men ikke fra alle. Det var snakk om 3.000 kroner i uka, i noen tilfeller også 6.000 kroner. Det var ifølge 35-åringen snakk om utleie slik at de prostituerte slapp å betale for hotell. 10-12 personer hadde benyttet leilighetene.

Han kjente de fleste av dem, andre hadde han blitt tipset om av dem han kjente. Når det gjelder leiligheten i Fredrikstad har han hentet de prostituerte på toget og på flyplassen. Han hjalp også med å sende penger til utlandet.

35-åringen forklarte i retten at han ikke hadde noen fortjeneste på virksomheten. Formålet var som nevnt å hjelpe venner og få hjelp tilbake i de tilfeller han oppholdt seg i Göteborg eller København. Han anslo de samlede utgifter på utleie av leilighetene på ca. 30.000 kroner. Selv hadde han angivelig utgifter på 20.000 kroner. Barmhjertig samaritan?

Og forklarte i tingretten at han ikke fikk noe utbytte av det de prostituerte tjente inn og at han ikke skaffet kunder. Med andre ord en slags barmhjertig samaritan. Han brukte ikke – slik han forklarte - makt eller tvang overfor de som leide leilighetene og som utførte verdens eld ste yrke. Og opplevde ikke at de prostituerte var tvunget til å selge sine kropper til kundene.

Oppsummert erkjente 35-åringen straffskyld for å ha stilt leilighetene til disposisjon for prostitusjon. Og han derved har fremmet prostitusjon. Han er arbeidsledig, har en samboer som venter barn i sommer og har en forbruksgjeld på 840.000 kroner. I retten sa han at det for hans del nå var satt en sluttstrek for virksomheten.

Tingretten, ledet av tingrettsdommer Tina Bergstrøm, kom frem til at passende straff var fengsel i 90 dager, hvorav 60 dager gjøres betinget med to års prøvetid. Han ble også dømt til inndragning på 20.000 kroner.

Ikke straffbart å selge sex

I Norge er det ikke straffbart å selge sex. Det er imidlertid straffbart å kjøpe seksuelle tjenester etter straffelovens § 316. Strafferammen er fengsel i inntil 6 måneder, men det normale er at det straffes med høye bøter. Forholdet er også straffbart om det begås av nordmenn i utlandet, selv om det skulle være lovlig i det land der kjøpet finner sted. Kjøp av seksuelle tjenester fra personer under 18 år straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år.

«I Norge, som i mange andre land, er det forbudt å legge til rette for eller å utnytte andres prostitusjon. I Norge er det første kriminalisert gjennom den såkalte hallikparagrafen. Ifølge denne er det straffbart å fremme noens prostitusjon, for eksempel gjennom annonsering, eller å tilrettelegge for det ved utleie. Slik utleie kan også straffes om utleier ikke forsto at det var snakk om prostitusjon, så lenge det er utvist grov uaktsomhet.»

Kilde: Store norske leksikon.

Tilbyr seksuelle tjenester

Ifølge Wikipedia er det om lag 1.500 kvinner som tilbyr seksuelle tjeneste via annonser i Norge. Mellom hundre og femhundre leiligheter i Oslo blir anvendt til prostitusjon. Det foreligger ikke tilsvarende tall for Fredrikstad.

Mer fra Dagsavisen