Nyheter

Å dyrke i pallekarmer er populært

Å dyrke i pallekarmer er blitt populært – både av praktiske og estetiske årsaker.

ñ Asiatiske salater som mizuna og pak choi er blant de første som kan plantes ut når jorda har tint og vårsola har begynt å varme, forteller Helene Gallis.

– Pallekarmer gir et uttrykk som er litt i tiden, med en røff gjenbruksstil. Pallekarmene har nærmest blitt symbolet på den urbane dyrkingsbølgen vi har sett de siste årene, sier Helene Gallis. Hun har skrevet boka «Dyrk Byen! Håndbok for urbane bønder», og er daglig leder i Nabolagshager.no, et firma som blant annet arrangerer kurs i dyrking.

Fordelene ved å velge pallekarm er imidlertid først og fremst praktiske, og det gjelder slett ikke bare for urbane områder.

– Pallekarm er den aller enkleste måten å etablere en kjøkkenhage på. I utgangspunktet er det bare å fylle rammen med jord, så er du i gang, sier Gallis.

Når kjøkkenhagen holdes innenfor pallekarmens fire vegger, blir det langt mindre ugress å luke. En annen fordel er at arbeidshøyden er mer komfortabel enn om du må stå krumbøyd over et lavt bed. I tillegg kommer den mest innlysende fordelen: Den gir deg mulighet til å dyrke, selv om du bare har grus eller asfalt å utfolde deg på.

Balkongen er også en mulig plassering, med ett viktig forbehold.

– En pallekarm full av jord og vann blir svært tung. Så du må forsikre deg om at balkongen tåler vekten, advarer Gallis.

Tidlig vekstsesong

Gallis har stått bak mange urbane dyrkingsprosjekter i Oslo, og understreker at for bybonden kan pallekarmen være en nødvendighet, selv med en jordflekk tilgjengelig.

– Bor du sentralt i en by, kan grunnen være forurenset. For at ikke røttene skal vokse ned i grunnen, bør du derfor ha et sperrelag mellom bakken og pallekarmen. Sperrelaget må slippe vannet ut, så bruk for eksempel en fiberduk, sier hun. Skal kassen stå på asfalt, bør du uansett stifte en fiberduk på innsiden, slik at ikke jorda renner som brune striper utover asfalten.

Pallekarmsesongen starter vanligvis i april-mai, avhengig av hvor du bor og hvor ivrig du er etter å komme i gang.

– I opphøyde bed blir jorda tidligere varm enn i bakken, derfor kan man mange steder plante ut allerede i april, sier Gallis. For en enda tidligere start på sesongen kan du bygge pallekarmen om til en drivbenk.

– Legger du en vindusrute eller et annet glass på toppen, slipper du lyset inn, men beskytter mot frost. Det fremskynder såsesongen 2–4 uker. Men husk å lage en mekanisme for å sette vindusruta på gløtt, aprilsola kan bli så sterk at plantene nærmest blir stekt, forteller

Kjøp karmer

Har du bestemt deg for å bli pallekarmbonde, er første punkt på handlelisten å skaffe selve pallekarmene.

– Hos pallekarmdistributører kan du få pallekarmer for 60–90 kroner stykket, avhengig av hvor mye de er brukt. Prisen på hagesentrene er gjerne flere ganger høyere, tipser Gallis.

Du kan også bygge tilsvarende kasse selv, bare pass på at du ikke bruker impregnert trevirke, det kan avgi giftige stoffer til jorda. Standardstørrelsen på en pallekarm er 1,20 x 0,80 cm, men de fås også i 80 x 60 cm.

– Det vanligste er å ha to pallekarmer oppå hverandre. Nøyer du deg med én høyde, er det bare noen få sorter som kan dyrkes, blant annet salat og jordbær, sier hun