Nyheter

Hvordan er Veumbekkens framtid?

Hva kan gjøres for å hindre at deler av bekken graves opp og hus må rives?

Vi vet at overvannet fra Veumdalen er ført over til Seutelva. Det representerer derfor ikke noe problem for den nedre delen av bekken.

Det meste av vannet i bekken kommer fra Stordammen og dammene i Bjørndalsdammene. Stordammen er fredet, men både den og Bjørndalsdammene og kan i perioder fungere som utjevningsbasseng for nedre del av Veumbekken.

Vann/avløpsanlegget i Oslogata skal saneres. Det er da mulig å bygge et overløp til lave kostnader. Dermed vil eventuelle flomtopper i Holmegata kunne reduseres. Det gjør igjen at dimensjonen på overvannskanalen kan reduseres. En prefabrikkert kanal med topplokk kan da gi muligheter for å redusere behovet for den store rivelysten.

Dersom man velger den løsningen som kommunens fagfolk har landet på, vil det medføre riving av bygninger. De gjenværende bygningene vil da måtte renoveres da en del av dem er uthus med begrenset utnyttelse.

Den beste løsningen vil kunne være å åpne Evja fra Borggata og ut mot Glomma. Der vil det kunne bli anlagt en båthavn og skapes et maritimt miljø ved Trosviksranda. I det bildet hører da også det tidligere Ideal Mek. verksted som vil passe godt inn. Holmegata vil da kunne bli et miljøprosjekt der alle hensyn blir ivaretatt, ikke minst bygningsmessig og trafikkmessig.

Nå må vi ikke forhaste oss, men velge løsninger som bevarer miljøet, og samtidig sikrer området mot oversvømmelser.

Svein Skahjem

Mer fra Dagsavisen