Nyheter

Denne familien åpnet dørene for kurdiske Bilsr (20)

Familien Alvim åpnet dørene for kurdiske Bilsr Lokman (20) i september. Nå besøker han familien hver uke, noe som bidrar til hans integrering i Fredrikstad.

Astrid, Hans, Esther (15) og Eivor (11) Alvim synes det er et privilegium å få tilbringe tid med familiens nye «storebror».

Mandag arrangerer Fredrikstad kommune i samarbeid med Frivilligsentralen i sentrum en besøksvennkafé, med mål om å rekruttere flere mennesker som vil gi flyktninger en trygg relasjon i Fredrikstad.

Stort behov

Ungdom som har passert 18 år blir ikke tatt hånd om av barnevernstjenesten. Derfor har Fredrikstad kommune i samarbeid med Frivilligsentralen satt i gang et tiltak for å bistå disse unge flyktningene i sin integrering. De rekrutterer besøksvenner eller vennskapsfamilier, mennesker som er villige til å sette av litt tid med de nylig bosatte. Behovet for besøksvenner er stort, dermed arrangerer Fredrikstad kommune og Frivilligsentralen besøkskafé neste uke for å rekruttere nye bidragsytere, samt gi noe tilbake til de som allerede deltar i tiltaket.

– Vi har foreløpig rundt 50 besøksvenner, men leter stadig etter flere siden det fremdeles er mange flyktninger som har behov for en slik relasjon i Fredrikstad. Det er viktig for dem å lære hvordan vårt samfunn fungerer, bruke norskspråket og bli kjent med kulturen. Å ha et nettverk skaper trygghet, og gir nykommerne motivasjon og energi, forteller Stina Røyrvik, koordinator for inkluderingsarbeid i Fredrikstad kommune.

Når en familie eller person melder sin interesse for å bli besøksvenner hjelper Røyrvik å koble vedkommende opp mot en ungdom som passer.

– Vi stiller ingen spesifikke krav ovenfor eventuelle vennskapsfamilier, så lenge de har tid til overs og interesse for å stifte bekjentskap med personen og bidra til en trygg tilværelse i Fredrikstad, sier hun.

«Som en sønn»

Astrid og Hans Alvim og deres to døtre Esther (15) og Eivor (11) har kun positive erfaringer med det å være vennskapsfamilie. Bilsr Lokman (20) fra Syria har vært på besøk hos dem ukentlig i snart et halvt år, til familiens store glede.

– Vi synes det er veldig hyggelig å være vennskapsfamilie for Bilsr. Han er nesten som en sønn for oss, forteller Astrid Alvim.

– Flukt er jo en skrekkelig situasjon, og vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe dem som kommer til Fredrikstad. Å bli kjent med Bilsr har vært veldig lærerikt for oss; han forteller om sin kultur samtidig som han blir kjent med vår, fortsetter hun.

Søstrene Ester (15) og Eivor (11) har også stor glede av Bilsrs besøk. De liker spesielt godt når familien tar han med ut på aktiviteter som biljardspilling.

– Vi synes det er spennende å lære om Syria, og det er stas å ha Bilsr på besøk, sier Esther.

Eivor forteller at familien har fått smake på deilig kurdisk mat og møtt Bilsrs familie i Norge.

Har hjulpet han å lære norsk

Bilsr Lokman kan snakke flere språk, blant andre arabisk og kurdisk. Nå mestrer han norsk godt og kan fortelle at norskpraktiseringen hjemme hos vennskapsfamilien har hjulpet han masse på vei.

– Norsk er et vanskelig språk å lære, med uttale som er veldig annerledes enn språkene jeg kjenner fra før. Jeg er veldig takknemlig for at jeg får tilbringe tid med Astrid og familien, de har blant annet hjulpet meg med norsken min, forteller han.

Mer fra Dagsavisen