Nyheter

Folkelig farvel til Georg Apenes

– Georg Apenes hadde en kontaktflate som var utrolig, medga forrettende prest Steinar Ekvik. Og leste opp blomsterhilsnene fra Det Norske Storting, departementene og fra speiderbarna på Pernes.

En nær fullsatt Østre Fredrikstad kirke tok fredag avskjed med bypatrioten, stortingsmannen og Datatilsyns-direktøren som sovnet stille inn sist søndag, 76 år gammel.

Venner i alle leire

Kråkerøy-presten Steinar Ekvik - som hadde tett kontakt med Apenes i de siste årene av hans liv - sa blant annet dette i sin tale:

- Vi har mistet en ruvende og markant skikkelse i samfunnet. En person med store kunnskaper og et kjempestort engasjement. Du kunne merke at Georg var i rommet. Men han tok aldri opp plassen alene når han sa sitt om de store politiske temaene eller ga uttrykk for hva han mente om merking av melkekartonger. Og; han sjekket aldri hva flertallet mente før han ga sitt syn på sakene, poengterte Ekvik.

Georg Apenes sine tre barn, Martin, Hans Christian og Anne tegnet hver for seg et levende bilde av den mangefasetterte pappaen. Som blant annet mente at familien fikk klare seg med en høyttaler i bilen istedet for to når de skulle ut på bilferie. - To høyttalere er luksus. Det er vi ikke i behov av, skal den jordnære faren ha uttalt.

Nær venn av Kåre Willoch

En lang rekke forhenværende og nåværende notabiliteter fra det offisielle Norge hadde også møtt fram for å ta avskjed med Apenes. Blant dem Georgs kone Ingrid Willochs to-og-enhalvmenning Kåre Willoch slik ex-statsministeren selv uttrykte det:

- Jeg kommer til å savne de mange og lange samtalene med Georg veldig. Vi var jo nære venner gjennom mange, mange år og møttes nokså ofte privat, uttalte Willoch til Demokraten etter bisettelsen.

- Hva kan du si om ham som person?

- Vittig, svært kunnskapsrik og alltid engasjert. Georg jo en mann som virkelig torde å stå for sine meninger, selv om det stormet aldri så hardt. Det så vi ikke minst i datalagringsdirektiv-saken. Men selv om han gjorde en fantastisk jobb for å sikre folks personvern så var det dette med sikkerhet da... Man må også ha en forståelse for de som er opptatt av trygghet, resonnerer Kåre Willoch bestemt.