Nyheter

– Her var det kjempefint, så nå skal vi hit hver dag

Det som en gang var en nedgrodd liten park er i dag et sted der beboere på Holmen trener. Barn leker der etter skoletid, og nå vil de gamle på Holmen eldresenter ta stedet i bruk.

– Her var det kjempefin, så nå skal vi hit hver dag, sa Marit Nygren (89) da eldresenteret organiserte utendørs trim.

– Istedenfor å gå rundt torvet, til Nygaardsgata og Storgata og tilbake, så er det mye koseligere å gå hit og trimme. Det var fint oppmøte i dag, men vi burde vært flere.

Ti av beboerne fra senteret tok seg ut i det skrantende sommerværet for å løsne på gamle ledd og forkalkninger.

Arbeiderpartirepresentant Frøydis Wroldsen (73) var også godt fornøyd med gevinsten av dagens trim.

– Når det gjelder det forebyggende arbeidet for flere friske eldre, jeg sier ikke at de ikke har noen skader og lyter, så er det veldig vesentlig at man kommer sammen og får sosialt samvær med andre mennesker, også med muligheten for å trimme. Pensjonistene selv ønsker å få mer aktivitet og trim, både de som bor inne på Holmen og de som er her forøvrig.

Ønsker litt blest

– Med litt blest om trimmen får de som ikke var med virkelig se hva som skjer her, var den gamle forfatteren Jan Erik Utbergs budskap til resten av beboerne.

Men det de ønsker seg på eldresenteret, er noen som kunne tenke seg å stille opp som triminstruktører for beboerne.

– Vi har stor etterspørsel her på trim til alle nivåer, kunne Solgunn Johansen, koordinator ved +Huset, fortelle etter uteseansen.

– Det er en gruppe med ganske spreke damer som vil starte opp igjen i oktober, som bruker step-kasser og matter. Vi gjør klart et rom til dem hvor de trimmer, men det er også etterspørsel etter litt lettere trim, der man kan støtte seg på noe, og noen ønsker dans.

Det er med andre ord ikke bare unge mennesker som ønsker å trimme og holde kroppen i form. For beboere og brukere av Holmen eldresenter er det særs viktig å tenke på helse, så de kan nyte tiden de har best mulig.

Viktigheten ved mosjon

- Det som er flott med tiltaket er at de eldre får litt mosjon og ikke bare sitter stille i stolen, for det er veldig viktig, fortsetter Utberg som kom trillende ut med rullatoren for å være med på trim i treningsparken.

– Å få brukt muskulaturen og få myket opp det som har stivnet til.

For bevegelse er viktig for helsen, slik som det er for Marit Nygren som er i relativt god form og som fyller nitti neste vår.

– Det har vel noe å gjøre med det at jeg har vært så mye ute og vært i aktivitet. Jeg svømmer om sommeren og i mine yngre dager gikk jeg på ski. Vi har vært en aktiv familie som liker å være ute.

Så lenge det er temperatur til å trimme ute, vil Solgunn Johansen og helsesøster Susan Evensen ved Holmen eldresenter aktivisere beboerne i treningsparken som sto klar i sommer. Og så får vi håpe det dukker opp en instruktør eller to som kan lede trimmen i tiden som kommer.

Mer fra Dagsavisen