Nyheter

Livbøyer stjeles og ødelegges stadig

Årlig ødelegges og stjeles det livbøyer lang kysten vår. – Vi håper folk skjønner at livbøyene er der for å redde liv. En bøye som mangler kan fort være forskjellen mellom liv og drukningsdød, sier sjef for Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal.

Bøyene er et felles gode. Det har de vært siden starten på 50-talet.

Men det er dessverre noen som ødelegger for alle, sier Tryg

Forsikrings øverste sjef i Norge, Espen Opedal.

– Vi har ikke eksakte tall på hvor mange bøyer som forsvinner årlig. Det er ikke alltid vi får beskjed når bøyene er borte eller ødelagte. Men jeg vil tro at godt over 100 bøyer årlig må erstattes, sier Espen Opedal.

Han legger til at de siste årene har han registrert at flere bøyer forsvinner fra plassene sine.

– Det er en trist og ubegripelig trend, sier Opedal.

40000 bøyer

Siden 1952 er det plassert ut 40 000 livbøyer langs kyst og vann, som til sammen har blitt brukt i over tusen redninger siden den første bøyen ble hengt opp i 1952. Livbøyene henger på mange forskjellige steder, fra havnebassenger og naustvegger til skogstjern, men felles for alle er at de er satt for å redde mennesker som faller i vannet.

Bøyer redder liv

Livbøyene skal kun brukes i nødsfall dersom liv eller helse står på spill, men det kan virke som om ikke alle har respekt for de røde og hvite livbøyene.

– Det er meningsløst og fortvilt at enkelte mennesker ikke har respekt for bøyene. I verste fall kan det bli tragisk om bøyene er borte, og noen trenger dem for å redde noen fra drukning, sier Espen Opedal.

Opedal kan fortelle at de gjerne skulle erstatte alle savnede bøyer fortløpende.

Men i år har bøyene vært så populære at etterspørselen overgår tilgjengelige bøyer. Derfor ber han folk ta vare på bøyene. Og at foreldre gjerne bidrar med litt bøyevett til kommende generasjon.

– Hver bøye har en ansvarlig fadder på stedet. Vi oppforder alle til å ta vare på bøyene. Heng dem opp om du finner dem slengende og fortell gjerne dine barn om dem, sier Tryg-sjefen om hvorfor bøyen er der.

Og ikke minst; at bøyen ikke er en badeleke, eller må ødelegges, sier Espen Opedal i Tryg Forsikring.

Gi beskjed

Om du finner et tomt livbøyestativ,har du mulighet til å hjelpe. Om det er i et havneområde, kommunalt område, kan du ta kontakt med kommunen. Om bøyen mangler

ved en båtforening, kan du ta kontakt med ledelsen i båtforeningen, sier Tryg-sjefen.

Mer fra Dagsavisen