Nyheter

Alt er ikke helt svart for utvikling av turisme og næringsliv på Hvaler

De fikk ikke helt medhold, initiativtakerne til det åpne møtet «Hva skjer a, Hvaler?», da de påsto at alt var svart i kommunen. Hva kan gjøres for at Hvaler også kan tiltrekke seg oppmerksomhet utenfor de to sommermånedene? Flere ideer ble kastet fram, så gjenstår det å se hva som kan skapes.

- Det er viktig at grunneiere, investorer, politikere og næringslivskonsulent samarbeider for å utvikle næringslivet og bringe verdier tilbake til kommunen. Det er 800 registrerte næringsdrivende i Hvaler. Greier vi å skape klynger hvor ideene kan blomstre, vil det også kunne skape flere arbeidsplasser, mente eieren av Hvaler Spa og Resort, Johan Svendsen.

Han har i flere år etterlyst planer for hvordan Hvaler kan satse på turisme.

Feil konsept?

Fremtiden for kurs- og konferansefasiliteter på Hvaler ser ikke lys ut. Hvaler Spa og Resort skal nå leies ut, Garnberget er til salgs og det er søkt om å bygge om Skjærhalden Sjøbuer til leiligheter.

- Det er konseptet som har vært galt, mente ordfører Eivind Normann Borge.

– Konferansesteder må bli mer hotelliknende. Jeg kunne ikke tenke meg å dele rom med fullstendig fremmede mennesker. I tillegg til konferanser, må deltakerne også tilbys andre aktiviteter.

Naturopplevelser

Alle var enige om at Hvaler har mye å tilby, det gjelder å finne fram til aktiviteter utenom høysesongen. Til det trengs det både initiativ og handlekraft.

– Ytre Hvaler Nasjonalpark burde være en magnet, spesielt for tyske turister som elsker naturen. Vi bør undersøke om hytteeiere er villige til å leie ut sine hytter i september-oktober og det kunne arrangeres turer i nasjonalparken og havfiske, foreslo Svendsen.

Visit Østfold

Ordfører Borge var glad for initiativet og for den brainstormingen som det fåtallige publikummet deltok i.

– Men det er ikke alt som passer inn på Hvaler. Det er viktig at vi ikke sitter på hver vår tue, samarbeid er et nøkkelord. Og vi må bli flinkere til å eksponere hva vi kan tilby. Personlig mener jeg vi burde hatt et Visit Østfold og et samarbeid over kommunegrensene.

Hvaler-kjøtt

Øyvind Fjeldberg, leder av Hvaler Arbeidssenter og SV-politiker, syntes det var skjedd mye positivt på Hvaler de seneste årene. Han viste til både marinaen og helårsåpne restauranter og at det ble levert økologisk mat til de beste restaurantene i Oslo. Også tidligere landbruksdirektør i Østfold og nå vararepresentant for Sp til kommunestyret, Thor Bjønnes, pekte på at det var blitt skapt arbeidsplasser.

– Det finnes gode muligheter for å markedsføre Hvaler. Her er det mye sau og storfe og det kan selges under betegnelsen Hvaler-kjøtt.

Mer fra Dagsavisen