Nyheter

– Peter Kuran har selv fortalt at han ikke vil være aktuell som gruppeleder i den neste perioden

Han ønsker å berede grunnen for sin etterfølger i 2019, Peter Kuran. Derfor overlater han gruppelederjobben i Høyre til nestemann allerede i 2017.

Mens alle partier som er representert i et bystyre lar valget av den viktige gruppelederjobben følge den fireårige kommunevalgperioden, har Fredrikstad Høyre gitt sin gruppeleder tillit i kun to år. Det har skapt reaksjoner. En av de aktive medlemmene sier til Demokraten:

Halv periode

- Det pågår en maktkamp hos oss. Om Peter har vært en omstridt politiker så er han en mann som har stått på for partiet i alle år. Han har samtidig heller aldri ikke lagt skjul på at han gjerne vil være vår gruppeleder- og ordførerkandidat. Peter vil være på topp! Men når vi i kommunevalget gir ham tillit for nye fire år skal han altså måtte nøye seg med bare to år som vår fremste talsmann i Bystyret. Hvilke andre partier er det som velger en gruppeleder kun for en halv bystyreperiode? Kan ikke partilederen si det som det er: Kuran skal bort - helst fort som mulig! hevder det mannlige medlemmet som ikke ønsker å stå fram i avisa.

Kurans initiativ

Truls Velgaard, leder i Fredrikstad Høyre og nyvalgt gruppe-nestleder i Høyre, sier det ikke er grunnlag for å kritisere verken partiet eller prosessen i denne saken:

-Peter Kuran har selv fortalt at han ikke vil være aktuell som gruppeleder i den neste perioden. Fordi han ønsker å tre tilbake synes han det er naturlig at gruppen står fritt i prosessen med å finne en ny gruppeleder når den tid kommer. Derfor har han varslet at han kun vil velges for to år, forklarer Velgaard.

-Men det er uvanlig å velge den fremste tillitsvalgte i bystyregruppa for bare en halv periode?

-Jeg har ikke allverdens kunnskaper om hva som er vanlig eller uvanlig, men vi gjorde det slik etter initiativ fra Peter, påpeker partilederen.

«Ikke presset»

Peter Kuran avviser overfor Demokraten at han er utsatt for press: - Nei jeg er ikke presset av noen. Jeg synes tida er inne for å slippe yngre krefter til. Derfor har jeg sagt at jeg ønsker at andre kan overta etter to år - det vil si at jeg sitter som gruppeleder ut 2017. Da får også den som blir nominert god mulighet til å markedsføre seg inn mot valget i 2019, sier Kuran.

På spørsmål fra Demokraten da valgresultatene var klare 14. september om hvorvidt Kuran stiller opp som ny gruppeleder- og ordførekandidat i 2019, svarte han følgende:

-Nei, valget om fire år har jeg absolutt ikke tenkt på foreløpig. Nå handler det først og fremst om å drive god Høyre-politikk i Bystyret i tida som kommer. Vi skal markere oss skikkelig. Så får vi se om partiet vil ha meg på toppen av lista når perioden er over. Det er langt fram, understreket Kuran.

Mer fra Dagsavisen