Nyheter

Nå blir det mange nye forkjørsveier i Fredrikstad – se oversikten her

Vardeveien har i flere år skapt hodebry for bilister. Nå har Statens Vegvesen tatt grep – Vardeveien blir forkjørsvei.

– Vi har fått flere kommentarer fra folk når det gjelder spesielt dette krysset opp gjennom årene, sier overingeniør i Statens Vegvesen, Raymond Larsen, når Demokraten møter ham langs Vardeveien.

Krysset han snakker om er langs nevnte Vardeveien, fylkesvei 532, like etter Heia gård som nå har fått fartsgrense på 50 kilometer i timen gjennom gården.

Les også: Vil ha reparert Storveien

Statens Vegvesen har denne våren tatt for seg 190 veier i hele Østfold for å kartlegge om de bør forkjørsreguleres. Vardeveien er en av dem.

Usikkerhet i krysset

– Forslaget er ute på høring hos kommunen og politiet nå. I utgangspunktet kan Statens Vegvesen trumfe både politiets og kommunens avgjørelse hvis de sier nei, men vi har et godt samarbeid med begge to og har fått positive signaler, så jeg tror ikke det blir nødvendig, smiler Larsen.

Mens vi er ved krysset langs Fylkesvei 532, altså Vardeveien, passerer mange biler. Det er 80 kilometer i timen som er fartsgrensen på veien, men den er ikke forkjørsregulert i dag.

Demokraten blir vitne til flere tilfeller hvor bilene som kommer i 80 kilometer i timen og som har vikeplikt for trafikk fra høyre, ikke stanser for biler som kommer ut fra sideveiene.

Les også: Senk farten for 6-åringene

– Det kan jo se ut som valget om å gjøre denne veien forkjørsregulert er et riktig valg, sier Larsen.

– Et trafikksikkerhetstiltak

Han forteller at den nye trafikkreguleringen sannsynligvis ikke vil tre i kraft før etter nyttår og nærmere våren 2016, men at de har store forhåpninger til endringen.

– Vi har tro på at dette skal være et trafikksikkerhetstiltak, og håper at det vil føre til mindre usikkerhet rundt denne veien, fortsetter han til Demokraten.

Samtidig er det mye som må gjøres for at en vei skal forkjørsreguleres.

– Det er også en økonomisk del i dette. Samtidig må også entreprenørenes kapasitet spille inn i det store bildet, sier han.

Les også: Endringer på byens landemerke

Av de 190 veiene Statens Vegvesen har kartlagt tidligere i vår, anslår Larsen at omtrent 100 av dem vil reguleres om til forkjørsveier.

– Det er en stor jobb å gjøre dette, men vi håper at det vil bedre trafikksikkerheten blant trafikantene, sier han.

Mye som må gjøres

Fylkesvei 532, som altså er en av veiene som er kartlagt, strekker seg langt. En forkjørsregulering vil ikke bare bety at det settes opp skilt som regulerer veien for forkjørskjøring i området rundt Vetatoppen, men også helt inn i Torsnes.

– Fylkesvei 532 går forbi Borge skole og inn i Torsnes og hele veien til Bevø camping, så det er mye som må gjøres, fortsetter Larsen.

I Fredrikstad kommune har Statens Vegvesen foreslått å fokjørsregulere disse fylkesveiene i sitt høringsbrev sendt ut til kommunen og politiet:

* Fylkesveg 107 Torsnesveien- Torsnes kirke

* Fylkesveg 113 Borge- Borgeveien- x riksveg 111 Sarpsborgveien. Ikke ned til Sellebakk.

* Fylkesveg 381 Solli- Seppoveien- Evenrødveien- Veum x fv 409.

* Fylkesveg 388 Valle industriområde.

* Fylkesveg 401 Gaustad- Manstad- Skjæløy

* Fylkesveg 402 Kjærre- Manstad

* Fylkesveg 403 Fjærå-Engelsviken.

* Fylkesveg 409 Slevik- Solgård- Skogstrand- Veum-Christianslund- Gamle stadion.

* Fylkesveg 410 Møklegård- Øyenkilen

* Fylkesveg 413 Viker, ikke Gamle Ålevei.

* Fylkesveg 451 Kråkerøy kirke- Enhus- Rød- Bjølstad/ Værste x fv 108

* Fylkesveg 454 Rød- Langøyveien- Langøya. Forkjørsregulering her må ses på i sammenheng med de kommunale veiene Glomboveien/Selma Nygrens vei pga krysset mellom Langøyveien- Glomboveien.

* Fylkesveg 455 Femdal- Alshus- Fuglevik x fv 108

* Fylkesveg 526 Begby- Sellebakk/Bøckmannkrysset rv 111. Her kan det bli aktuelt å avslutte forkjørsreguleringen før tettbebyggelsen/ krysset med Roald Amundsensvei.

* Fylkesveg 532 Veel-Torsø herregård- Torsnes kirke- Borge- Billet/Årum.

* Fylkesveg 535 Brandstorp x fv 110 (Sarpsborg)- Årum x fv 536.

* Fylkesveg 536 Heia/Stasjonsbyen (Sarpsborg)- Årum x rv 111

* Fra tidligere er det vedtatt at fv 117 fra Ålekilen, gjennom Gressvik og til Ørebekk skal forkjørsreguleres.

Følgende fylkesveger/strekninger foreslås ikke forkjørsregulert i denne omgang:

* Fv 113 Sellebakk, fv 413 Gamle Ålevei, fv 432 Nabbetorp- Sellebakk, fv 523 Storhaugveien, fv 524 Borge kirke-Moum, fv 531 Nes Herregård Torsnes, fv 355 Huseby- Saltnes, fv 358 Ørmen- Nylende, fv 405 Huseby, fv 407 Onsøy kirke.

Mer fra Dagsavisen