Nyheter

Båtvett: Ta ansvar om bord

I fjor fortalte utsteder av båtførerbevis, Norsk Test, at antallet personer som hadde tatt prøven økte med 20 prosent. Etter første halvår har nesten 15.000 fritidsbåtbrukere fått utstedt sitt bevis, noe som tilsvarer en økning på 17 prosent. I 2010 ble det påbudt med båtførerbevis for personer født etter 1.januar 1980 og som fører en båt over 8 meter eller har mer enn 25 hestekrefters motor. Båtfylket Østfold har i flere år kommet dårligst ut når det gjelder antallet personer som har tatt båtførerprøven, men med økningen som er registrert de siste to årene ser det ut til vinden blåser i riktig retning. For selv om påbudet ble innført uteble veksten i antall bevis i flere år, økningen i antall politikontroller kombinert med holdningsskapende informasjonsarbeid legges til grunn for den positive veksten vi nå ser. Tilbudet om korte intensivkurs har sikkert også bidratt til at flere nå velger å ta båtførerprøven.

Forsikringsselskapet Tryg opplever en enorm stor pågang etter livbøyer, og forsikringsselskapet jobber på spreng med å ta unna køen. – Mange kommuner og havnevesen har også tatt en grundig gjennomgang av behovet for livbøyer i vår, etter at vi inviterte til en dugnad for å sjekke landets bøyer etter vinterens stormer, forteller samfunnsansvarlig Monica Rimestad.

Gledelig er det også å registrere at flere nå bruker redningsvest. 1. mai ble det påbudt å bruke redningsvest i alle fritidsbåter under 8 meter. Etter to måneder med vestpåbud, har politiet hittil kontrollert over 2.000 fritidsbåter for bruk av redningsvest. Kun 68 personer har blitt bøtelagt, ifølge Politidirektoratet.

I fjor opplevde vi 14 drukningsulykker her i Østfold, etter årets fem første måneder druknet 36 personer og bare i mai måned druknet 14 personer – elleve menn og tre kvinner.

Økt kompetanse og kunnskap når man ferdes på sjøen viser seg på reduksjon i antallet ulykker. Tall fra en landsomfattende undersøkelse som ble gjennomført av Ipsos MMI for noen år siden viser at 92 prosent av fylkets innbyggere mener man ikke bør drikke alkohol når man skal føre en båt. Vi får håpe de gode holdningene er like sterke når man befinner seg i lystig lag en kveld i motorbåten, skvulpende rundt i Hvaler- og Onsøyskjærgården. Alle om bord må ta ansvar for at sikkerheten blir ivaretatt.

Mer fra Dagsavisen