Nyheter

Gir opp jernbanestasjonen

Den skulle stått ferdig i 1998, i 2009 og 2015 byens nye jernbanestasjon på Grønli. Nå er Esso lei ventingen og gjenåpner istedet bensinstasjonen på «byggetomta». -Vi kan ikke sitte med ei stor tomt i hjertet av Fredrikstad uten å bruke den. Når det samtidig er såpass mye uklarheter om reguleringsplanene for Grønli innvier vi derfor en Esso Express-stasjon, forteller distriktssjef Petter Tennefoss til Demokraten.

Nedlagt i 2013 Sommeren 2013 valgte Esso å legge ned den samme bensinstasjonen som følge av Jernbaneverkets og kommunens planer for en ny jernbanestasjon. Nå er nye pumper anskaffet og om få dager innvies bensinstasjonen påny. Tennefoss: - Planene for en ny togstasjon har sant nok skapt en del usikkerhet også for oss. Vår intensjon var i mange år å bygge en helt ny, moderne bensinstasjon på stedet. Men å bruke 20-25 millioner kroner på et prosjekt som kanskje må rives nyttet selvsagt ikke. Etter at vi stengte stedet i 2013, fant vi altså på denne mellomløsningen - en Esso Express-stasjon, forklarer regionssjefen.

Lansert for snart 30 år siden
Første gang Jernbaneverket (den gang NSB) lanserte dobbeltsporet fra Seut til Sarpsborg inklusive ny Fredrikstad Jernbanestasjon på Grønli var i 1988. Politikernes intensjon den gang var å åpne fascilitene ti år senere, i 1998.

Senere har både 2009 og 2015 versert som «åpnings-år» for den nye Østfold-jernbanen.

Om status i januar 2015, sier ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap):

-Det er nok fullt mulig å drive bensinstasjon på Grønli i mange år ennå. Men hvis Nasjonal Transportplan som er vedtatt i Stortinget nå blir fulgt så vil byggingen av jernbanestasjonen bli igangsatt i 2023-24, slik at målet om et ferdig dobbeltspor til Sarpsborg i 2026 kan nås, forklarer Nygård til Demokraten.

-Det er snart 30 år siden innbyggerne første gang ble presentert for disse planene; tror du «nye Fredrikstad Jernbanestasjon» står klar om «bare» ti år?

-Jeg og vi som er lokalpolitikere her nede må jo til enhver tid forholde oss til hva Jernbaneverket og Stortinget gjør med denne saken. Men denne gang har altså et samlet storting stilt seg bak planen. Derfor mener jeg det er et godt håp om å se stasjonen ferdig innenfor planens tidsramme, poengterer ordfører Jon-Ivar Nygård.

Mer fra Dagsavisen