Nyheter

Frykter at det drives sosial dumping

Minstelønnen er 157 kroner. I Salten mistenker fagforeningen at arbeidstakere får under 100 kroner timen.

[AN] Fellesforbundet Salten Fagforening mistenker at det har jobbet bygningsarbeidere for under 100 kroner i timen.

– Vi har fått informasjon om at utenlandske ansatte hos underleverandører til riksentreprenøren Hent AS er misfornøyd med sine lønns- og arbeidsforhold. Det dreier seg om flere underleverandører, forteller leder i Fellesforbundet Salten Fagforening, Jimmy Israelsen til an.no.

Informasjonen de sitter på stammer fra tillitsvalgte og ansatte i byggebransjen i Bodø. I tillegg har man hatt kontakt direkte med enkelte arbeidere.

Kampen mot såkalt sosial dumping utløste tre større tiltakspakker fra regjeringen Stoltenberg, for å sikre utenlandske arbeidstakere sine lønns- og arbeidsforhold.

Men fortsatt rapporteres det fra hele landet om saker fra hele landet om at arbeidere fra andre land ikke får den lovpålagte minstelønnen.

Under minstelønn

Israelsen sitter blant annet på timelister og kontoutdrag, som Fellesforbundet mener beviser at utenlandske arbeiderne på jobb i Bodø umulig kan få utbetalt minstelønnen på 157 kroner i timen.

– Det fortelles også om bruk av akkord. I praksis at det kuttes i timene hvis man ikke produserer i henhold til det volumet med arbeid som kreves.

Fellesforbundet frykter også at det jobbes langt flere timer enn det som faktisk står på timelistene.

– Vi ser hvor lenge de er på jobb og at de også hatt arbeid i helgene, legger Israelsen til.

Fikk dokumenter

Fellesforbundet har helt konkret vært i kontakt med to ansatte ansatt hos underleverandøren til Hent, Østerås Bygg AS. Israelsen har regnet seg fram til at timelønnen knapt ligger på 95 kroner.

Gjennom Hent har Østerås Bygg oppdrag på Nordland Sentralsykehus og Bodø videregående skole.

– I det ene tilfellet fikk vi også dokumenter og en samtale med vedkommende som vi mener gir grunnlag for å slå alarm, fortsetter Israelsen.

Turbulens

Riksentreprenøren Hent AS kom inn i bodømarkedet gjennom store oppdrag på Nordland Sentralsykehus og Bodø videregående skole. Også andre store entreprenører fikk betydelige anleggsjobber i Salten, der vesentlige deler av arbeidet utføres av underentreprenører med utenlandske ansatte.

Det har skapt det Fellesforbundet beskriver som en svært turbulent markedssituasjon med høyt prispress.

Fellesforbundet viser blant annet til Skanska, der stab og fagarbeidere i Bodø er halvert det siste året.

– Selskapene som kommer utenfra tar heller ikke kostnadene ved å ha lærlinger, slik de som har en fast stab i Bodø gjør, påpekes det.

Har varslet

– Vi stiller også spørsmålstegn ved sikkerheten på arbeidsplassen når så mange ikke kan verken norsk eller engelsk god nok, poengterer organisasjonsarbeider Jens Erik Kosmo.

– Hvorfor melder ingen fra til byggherre, hovedentreprenør eller Arbeidstilsynet?

– De melder ikke fra fordi de er redde for å miste jobben sin, eller oppleve ubehageligheter i hjemlandet der de har sin familie, redegjør Israelsen.

– Har Fellesforbundet varslet Arbeidstilsynet?

– Ja, det ble gjort i fjor høst, men vi har ikke kjennskap til hva de foretar seg.

Stikkprøver

– Vi har avdekket avvik hos Østerås Bygg tidligere, men disse er rettet opp i, sier HMS rådgiver Kåre Myran hos hovedentreprenøren Hent AS.

Han viser til at de kryssjekket lønnsutbetalinger i Østerås Bygg i november og desember 2013 vedrørende lønninger for arbeidere på Nordlandssykehuset. Det ble også gjennomført en tilsvarende undersøkelse i mai 2013 på Bodø videregående skole.

– På sistnevnte fant vi ingen avvik, sier Myran som bekrefter at manglende lønn var tema for avvikene på sykehuset.

Han sier videre at Hent AS tar jevnlige undersøkelser hos sine underentreprenører.

– Vi tar stikkprøver basert på en risikovurdering. Det kan for eksempel være en bekymret melding.

Konkrete risikovurderinger

Hent følger også opp arbeids- og boforhold.

Myran karakteriserer dette arbeidet som vanskelig, men at man bruker egne HMS-koordinatorer som fysisk er i arbeidsmiljøet også når arbeidslederne ikke er til stede.

– Arbeiderne er ofte redde for å snakke fordi de frykter å bli hjemsendt?

– Ja, vi er kjent med de problemstillingene. Dette er ikke enkelt, men vi vet ingen bedre måte å følge opp enn å ha HMS-folk ute på arbeidsplassen.

– Dere har sjekket lønns- og boforhold 1–2 ganger i året. Er det tilstrekkelig?

– Vi baserer oss her som sagt på konkrete risikovurderinger.

– Har avvikene hos Østerås Bygg fått konsekvenser for dem?

– Det kan jeg ikke kommentere, men vi bruker dem i mindre grad enn tidligere som underentreprenør.

Avviser lønnings-kutt

Østerås Bygg avviser at de ikke betaler den lovbestemte minstelønnen.

De har framlagt for Avisa Nordland to konkrete saker de mener kan ha utløst mistankene mot dem.

– Men ingen av sakene dreier seg om at vi ikke har betalt lovlig minstelønn, sier daglig leder Maksim Shekochikhin i Østerås Bygg AS.

Selskapet har ca. 80 ansatte for tiden. Avisa Nordland har møtt arbeidsledere og ansatte som også avviser at de ikke mottar lønn for alt av arbeidstimer ved at timetallet urettmessig blir kuttet.

Manglet timelister

Shekochikhin forklarer at de aktuelle avvikene hos dem skyldes manglende innlevering av timelister fra de ansatte selv.

– Dermed har ikke vi vært i stand til å utbetale alt rettidig, sier han.

Han avviser også at det er blitt kuttet overtid, eller at ulike typer akkorder har gitt kutt i timetall hvis den ansatte ikke har produsert et på forhånd fastsatt volum.

Forsinket lønnsutbetaling kan også skyldes at det kommer nye arbeidere til Norge som først må registrere seg hos skatteetaten, Nav og politiet, samt skaffe seg norsk bankkonto.

– Vi opplever at den prosessen kan ta opp mot to måneder. Enkelte kan bli utålmodige og forstår ikke at lønnen ikke kan utbetales kontant eller til konto i hjemlandet. Men vi utbetaler kun til norske bankkontoer, poengterer han.

Forbundet tar feil

Advokat Håvard Bjørnstad hos Codex Advokat Oslo AS, representerer Østerås Bygg AS.

Han mener Fellesforbundet Salten Fagforening ikke har belegg for påstander om at Østerås Bygg betaler under minstelønn.

– De burde også legge fram hvem og hva dette gjelder, sier han.

Bjørnstad peker konkret på at Fellesforbundet ikke har sett lønnsslippene. Beregningene av timelønn blir vesentlig feil når man ikke tar hensyn til privat fravær, forskudd på reiseutgifter og andre normale fradrag, deriblant bokostnader, poengterer han.

Fellesforbundet Salten Fagforening viser til at de to personene de har kontakt med ikke er de samme to som Østerås Bygg refererer til.

Leder Jimmy Israelsen sier at det ikke er aktuelt å oppgi navn på arbeiderne. Det forklares med at de ansatte har bedt om anonymitet fordi de er redde for konsekvensene ved å varsle.

Mer fra Dagsavisen