Nyheter

De nye reglene for bikkja på tur

1.mai innførte man nye regler for behandling av familiens logrende og bjeffende firbente venn når du skulle ta en Harry-tur til Svinesund eller et lengre ferieopphold ved Skara Sommerland. Siden 2011 har det vært krav om bendelormbehandling av bikkja hvis du skulle reise til Sverige og hadde tenkt å ha med deg hunden tilbake til moderlandet igjen. Før 1.mai i år var det kun nødvendig å ta turen innom apoteket, kjøpe riktig antall tabletter mot svenske-revens dvergbendelorm og fore på menneskets beste venn. Før du deretter sirlig skrev inn datoen i egenmeldingsskjemaet for når tablettene ble svelget og plasserte arket i bilens hanskerom. For oss med bikkjer som veier like mye som en tidligere tiders sementsekk, eller to utgaver av dagens sekker med mineralsk bindemiddel som kun skal tilsettes vann, ble det en kostbar affære.

Hvorfor man nå pålegger veterinærene å påse at tabletten mot den lille bendelormen havner i Fidos mage, ormen som liker seg ekstra godt i svenske revers tarmsystem, er selvfølgelig fordi myndighetene ikke hadde tillit til at hundeeierne utførte sin samfunnsplikt som ansvarlige hundeeiere. Om myndighetene hadde rett i sine antagelser eller ei vil jo vise seg på antallet behandlinger og volumet av omsatte tabletter før og etter 1.mai i år.

Jeg har selv skrevet et par artikler om innføringen av de nye behandlingsreglene for hund, og i den sammenhengen også intervjuet fagpersoner fra Mattilsynet. Om vi begge forstod reglene bedre etter vår lille prat er jeg i dag jaggu ikke sikker på. Men så må jeg også tillegge at språkformen i noen av Mattilsynets ferske pressemeldinger, når nye regler blir lansert, minner mer om deklarering av språkkoder for offentlige sider enn å gi oss hundeeiere en enkel oversikt over hva som egentlig nå kreves.

I rettferdighetens navn har det etter som saken har utviklet seg blitt enklere og bedre informasjon på Mattilsynets hjemmesider. Nå skriver de i alle fall så vi forstår budskapet; «På Sverigetur med hunden? Husk nye regler!» og ikke slik de første meldingene ble utformet; «Nye innførselsregler for hund fra Sverige”. Med litt godvilje kan vi selvfølgelig være med på at det er «innførsel av hund» selv etter en weekend ved Vänerns strender, men det er vell ingen tvil om at vi skal ha med familiens viktigste medlem hjem igjen, søndag kveld?

Innfører man nye regler er det selvfølgelig like greit å henge på et par tilleggskrav med det samme. Etter 1.mai må altså doktor Dyregod sikre at tabletten havner i magen til Bella, og det før hun gir hals eller er drivende langt inne i svenske skoger på jakt etter en rødrev med løs avføring. Hunden må også være ID-merket og ha eget pass hvor behandlingen mot revens dvergbendelorm er dokumentert.

Utstedelse av hundepasset er en veldig grei sak å få gjennomført hos veterinæren.

Følgende informasjon som nå følger går derfor direkte til våre firbente venner Balder, Potus, Bamse, Fido, Ronja, Kira, Lady og Rex: Glem bekymringen for lange passkøer, kjedelig poteslikking, mange og lange gjesp og opptil tre timer halvslumrende på en slitt sovepose under luka på politistasjonen. Nå er det rett inn til dyrlegen som gjelder.

Som med oss tobente er det kun personlig fremmøte som må til, også for valper. Er du allerede registrert med alle fire labbene i veterinærens computer trenger du overhodet ikke bekymre deg. Er du eldre enn 14 måneder er du 18 år i menneskeverdenens aldersregning og trenger IKKE å ha med fullmaktskjema fra begge foreldrene hvis de har delt ansvar og kun en av foreldrene møter på venteværelset.

Ønsker du foto i hundepasset? Det er valgfritt kjære lodne firbente venn. Men velger du poteavtrykk eller et bilde kan det som i de tobentes verden være lurt å følge politiets gamle regler for hvordan passfotoet bør være.

1. «Fotoet skal være skarpt, riktig eksponert og i fotokvalitet» - det betyr at du må huske på å holde tunga inne i munnen og ikke riste på ørene når vi fotograferer deg.

2. «Fotoet kan være i svart/hvitt eller i farger» – jada Border Collies, det går sikkert greit for dere også som både er svarte, hvite og trikolore. Tips; velg fargefoto!

3. «Hodeplagg skal ikke benyttes på passbilder» – det betyr at hundehalsbåndet i armyfarger med pigger, halsbåndet med bling og det røde skjerfet med påskriften «Mammas beste venn» dessverre må ligge igjen i buret.

Ha en fortreffelig ferie enten turen går i hjemlandet eller hos søta bror. Husk nok drikkevann og minn dine eiere på at temperaturen i bilen fort kan bli over 80 grader hvis de lar deg ligge igjen når mor og far er «en rask tur» innom kjøpesenteret. Behandlingen mot dvergbendelorm gikk uten problemer, neste år kan det hende matmor drar til og gir deg rabiesvaksine i tillegg – da bør du anbefale familien en kroferie på Hundested Kro & Hotel, Sjælland, Danmark.

God tur!

Mer fra Dagsavisen