Nyheter

«Bygg byens nye gjestehavn her»

-Grav ut Bjølstadjordet og Fredrikstad vil få en flott, sentrumsnær gjestehavn, mener havnearbeider, fritidsbåtskipper og tidligere kystvaktsoffiser Dagfinn Vogt Mauritzen.

Oppfordringen kommer samtidig med at kommunen og Borg Havnevesen setter i gang et stort reguleringsplan-arbeide på Floa hvor målet er å skape 200 gjestehavns-plasser innen utgangen av 2016. Men å anlegge byens nye turistbåthavn på flaket mellom Brynildsens Fabrikker og Gressvik er et feilslått prosjekt, mener Vogt Mauritzen:

-Lag en poll

-Båtfolk er som bilfolk; de vil gjerne kjøre til døra når de skal handle. Jeg tror et kvarters gåtur fra Floa til butikkene i sentrum blir for mye for langt. Andre byer som har suksess med sine gjestehavner har opprettet tilbudet sentrumsnært - og ikke sentrumsfjernt, sier Vogt Mauritzen og lanserer dette forslaget:

-Dropp Floa før planarbeidet går over i byggearbeide, grav ut Bjøstadjordet - som jo kommunen eier - og lag ei gjestehavn fri for både elvestrøm og bølgeskvulp. Herfra vil båtturistene kunne spasere inn til byen på to minutter ved å bruke byens fantastiske gangbru. Det tidligere åkerjordet på Bjølstad har dessuten lagt brakk i årevis, påpeker Dagfinn Vogt Mauritzen som i egenskap av både yrkesbakgrunn og småbåteier har studert løsningene andre norske og svenske byer har valgt.

-Å grave ut en "poll" er ikke uvanlig. For Fredrikstads tilfelle får man jo et basseng som det blir enklere å manøvrere i sammenlignet med å anløpe dagens gjestehavnsplasser i den strie Vesterelv-strømmen, hevder havnearbeideren bestemt.

Velger Floa

Tore Lundestad, direktør i Borg Havn, tror imidlertid Floa-flaket er den desidert beste lokaliseringen av framtidas gjestehavn - uansett:

-En utgraving av jordet på Kråkerøy kan for hva jeg vet være en god ide. Men; vi skal huske at Vesterelva nå må betraktes som en mer eller mindre stengt elv både for seilbåter og store lystbåter. Å passere tre bruer - hvorav kanskje en eller flere ikke vil heise seg opp - blir veldig ugreit for båtfolket. Derfor har vi sammen med kommunen gått for å anlegge gjestehavna på utsiden av bruene, forteller Lundestad.

-Men er ikke avstanden til sentrum i lengste laget?

-Nei, vi mener ikke det. Du går jo inn til byen på åtte-ti minutter, kanskje enda mindre. I Strömstad, som er en av de mest populære gjestehavnene i vår nærhet, må du også gå noen minutter for å komme til sentrumskjerna. Nede på Floa vil man dessuten få plass til alle nødvendige servicefasciliter en stor moderne gjestehavn trenger. Og kanskje framfor alt; her er vannet stillestående slik at det er uproblematisk å legge til, forklarer havnedirektøren.

Han regner med at den nye gjestehavna vil stå klar innen utgangen av 2016 dersom reguleringsarbeidet og byggearbeidene følger tempoplanen.

Mer fra Dagsavisen