Nyheter

Fra kamerat Napoleon til kamerat Jens

Jeg gjenoppfrisket Kamerat Napoleon forleden kveld, denne satiriske roman av den engelske forfatteren George Orwell, først utgitt 1945. Hadde satiren gått ut på dato? Snarere tvertimot. Handlingen i boken foregår i England på gården Manor Farm. Gjennom en revolusjon overtar dyrene gården og innfører «dyrismen» hvor alle skal være like mye verdt. Etter hvert endres ideologien til «Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre». Jeg oppfordrer blant andre kamerat Jens og hans disipler i Ap-ledelsen til også å plukke frem nevnte bok. Kanskje vil de i mange sammenhenger kjenne seg igjen.

For det blåser unektelig en blå vind over landet. En form for dytisme. Dessverre med god hjelp av rødgrønne innslag. Kanskje Ap bør knekke denne koden med selvransakelse fremfor å «avdekke» Erna Solbergs trylleformular. Jeg tror nemlig ikke det er noe hokus-pokus. Forklaringen er kanskje ikke vanskeligere enn at Ap er i ferd med å miste sin egen sjel? Forhåpentligvis tar jeg feil. Det har skjedd før. Men Hans Rotmos sang fra det store Vømmølåret 1984 ligger befriende nær å sitere:

Det e blå blå vind over landet no
Kremmeran har fått tak
Koss kan eit land av arbeiderblod
Få ein arbeiderklasse så svak?
Jo, alle har vi eit kremmersinn
Som løftes av ein blå blå vind.....

Jeg har blant annet jobben med å redigere innsendte leserbrev. Rent bortsett fra å kaste anonyme innlegg rett i søppelbøtta, kan Demokraten neppe beskyldes for å drive politisk sensur. Bortsett fra innlegg fra stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap) er det knapt et bidrag som kommer fra den lokale faglig-politiske arbeiderbevegelse. Mens vi drukner i ytringer fra den borgerlige siden. Jeg oppfordret og utfordret byens ordfører etter konstitueringen av det nye bystyret om å skrive en kronikk i ny og ne her i avisen. I og med at Ap og Demokraten i det minste har det samme ideologiske utgangsgspunkt. Jeg venter ennå.

Hvis situasjonen er slik også i andre lokale medier - ja så kan jo Erna Solberg like godt overta statsministerposten først som sist. Og LO har som kjent overtatt aviser med en verdikonservativ formålsparagraf. I Østfold er nå Demokraten den eneste abonnementsavis som står utenfor Amedia (tidligere A-pressen). LO og forskjellige LO-forbund eier 48,6 prosent. En blå-blå vind helt til topps også i LO. Med andre ord.

Her i Fredrikstad har vi hatt -og har - en debatt om alt fra asylanter til rom-folk og tigging som langt på vei er stigmatiserende og derigjennom farlig. Hvor er den lokale arbeiderbevegelse i denne debatten? Jo, vi har en dyktig ordførert, men han klarer ikke å avklare hvorvidt rom-folket på Øra skal tilbys et minimum av sanitære forhold. Visstnok av prinsipielle årsaker. Men bevares: dynamikken er stor når det gjelder å bruke 100 millioner kommunale kroner til en kulturscene på Værste som knapt kulturlivet vil ha. Sammenligningen halter og er sikkert urettferdig, men den viser etter min mening at mennesker i nød aldri har noen prioritet.

Det er egentlig oppsiktsvekkende i hvilken grad Arbeiderpartiet nå fremstår i politiske klær som en for noen år siden bare fant i Fremskrittspartiets garderobe. Det er et kvantesprang fra nyttårstalen i 1995 hvor daværende statsminister Gro Harlem Brundtland etterlyste «nabokjerringa», - et symbol på et trygt nabolag der folk bryr seg om hverandre - til arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) som ber oss varsle NAV hvis vi tror noen svindler med trygd. Jeg tror knapt hva hun sier.

Joda, aldri før har så mye trygde-svindel blitt anmeldt som i 2012, men en regjering med Ap i spissen kan ikke oppfordre til Stasi-metoder som overgår det som skjedde i tidligere Øst-Tyskland. Hva slags samfunn er det en egentlig ønsker? Vil Ap motivere til å mistenkeliggjøre uskyldige og sannsynligvis de svakeste via et angiversystem? Hvis dette ikke er uansvarlig og populistisk - ja da vet ikke jeg. Men det jeg vet er at så lenge Erna Solberg sitter musestille slipper hun å drive noen aktiv valgkamp mot Ap. Det klarer partiet selv der en må forklare det ene underlige utspillet etter det andre.

Eksemplene er mange. Dessverre. I Oslo går varaordføreren for Ap ut og vil at nøden skal møtes med kriminalisering og politi. Som en oppfølging av politiets forslag om forbud mot utendørs overnatting vil varaordføreren ha forbud mot tigging i bestemte områder. Når skal en forstå at det dreier seg om et fattigdomsproblem som bare forverrer situasjon for de som jages bort? Det kan jo være greit å få vite fra politisk hold hvor bostedsløse skal sove om ikke under åpen himmel? Og hvor de skal gjøre sitt fornødne så lenge det ikke eksisterer santiære tilbud?

Bjørnstjerne Bjørnson har fått æren av betegnelsen «Tigerstaden» på vår hovedstad. I samlingen Digte og sange fra 1870 skildres en kamp mellom en landsens hest og en tiger. I en artikkel i Morgenbladet i 1889 siteres at Bjørnson utslynger hånende ord mot Christiania, «denne kolde by, som han tidligere har kaldt «tigerstaden»». Nå er det Tiggerstaden som gjelder, men ikke mindre «kold by» enn på Bjørnsons tid. I hvert fall ikke for den som opplever sosial nød av verste sort.

Ingen mener - hverken i Oslo, i Fredrikstad eller i andre norske byer, at det er hyggelig med de mange problemer lutfattige mennesker fra andre land tar med seg til Norge. Men å sette inn kriminalpolitiske tiltak fremfor sosialpolitiske - ja da vil en aldri kunne løse problemene. Tiggere - enten det er romf-folket eller etniske nordmenn i narkorus - er ikke problemet.

Det er den sosiale nøden. Ja, jeg hamrer igjen og igjen: Problemet er fattigdommen. Det må ikke minst en rødgrønn regjering som har som fanesak å bekjempe fattigdommen snart ta innover seg. Mer varme og omtanke for de som trenger støtte. Ikke mer kriminalisering, stigmatisering og fordømmelse.

Bostedsløse rom-folk er av politiet blitt kjørt ut av Oslo og satt av på ukjent sted uten at hendelsene er blitt loggført av politiet. Hørte jeg noen reaksjoner? Nei, bare kulden fra en blå, blå vind.

To lørdagshistorier i kjønnsbalansens navn i dag:

Kona: -Kjære, jeg har så lyst på større bryster, tror du jeg vil kle silikonbryster? Gubben: -Det må da finnes billigere måter å få større pupper på. Kona: -Som for eksempel? Gubben: -Som å ta et stykke papir som du gnir mellom puppene hver dag. Kona: - Blir de større av det, da? Gubben: -Det fungerer jo på rumpa di, ikke sant?

To Selbak-karer ruslet nedover gata på vei til Glomma pub og Pizza for å se TV-fotball. De kommer over en bikkje som sitter og slikker seg - for å si det som det er - i balla. -Skulle ønske jeg kunne gjøre noe sånt, sier Frank. Hvorpå Lasse kommenterer kjapt: -Det kan du sikkert, men du må nok klappe bikkja først....

Ha en riktig god helg.

Mer fra Dagsavisen