Nyheter

Tør du vedde på det? Eller?

De fleste av oss vedder gjerne om små og store spørsmål. Er vi uenige og alle argumenter oppbrukt avsluttes gjerne diskusjonen med: tør du vedde?

Selv måtte jeg ut med fem flasker rødvin etter endt fotballsesong. I en opphetet debatt med kollega Knut rett før sesongstart var jeg skråsikker på at Rosenborg ville vinne ligaen. Tør du vedde? repliserte Knut.

Og det gjorde jeg. Dessverre. Men til neste år, Knut, da garantererer jeg at Rosenborg vinner. Tør du vedde imot?

Jeg vet ikke om vi er verre eller bedre her i landet enn andre nasjoner hva angår veddemål. Og spill med vin eller penger eller hva det nå måtte være som innsats.

Vi vedder om alt - kanskje bortsett fra selve livet. Livet er jo et spill med elendige odds. Hvis det var et veddemål, ville du ikke gå med på det.

Men ellers virker det som om bare fantasien setter grenser for hva du kan vedde om og på - fra hvem får fast rolle i «Hotel Cæsar» og når det oppdages liv på Mars.

Eller om Demokraten vil overleve som abonnementsavis. Og om Helge Solheim overtar som FB-redaktør...

Noe som også er blitt mer og mer populært blant oss nordmenn er å spille odds på mobilen.

Og utenlandske selskaper står i kø for å lokke nordmenn til å vedde og spille. Betsson frister blant annet med statsministerens nyttårstale. I følge oddsene vil Jens fokusere på den nasjonale tragedien som rammet Norge 22. juli, omveltningene i Midtøsten, og eurokrisen i nyttårstalen.

Skulle statsministeren derimot nevne Breivik, TV-programmet Trekant eller snakke om Aylar i nyttårstalen, er det store penger å vinne. Usmakelig?

Tja, noe oppleves i hvert fall slik av denne skribent uten at jeg vil fremstå som noe moralpoliti. Mange ville nok følt akkurat det som noe surmaget. Det vedder jeg på!

Økonomiprofessor Arnljot Strømme Svendsen påpekte for flere år siden - og det før den nye flom av spill flommet over oss - at pengespillene ikke har positiv innvirkning på Ola Nordmann.

Det vrimler av tippekuponger med fotball, hestetipping får et stadig større omfang og på TV-skjermen stifter vi så å si daglig bekjentskap med nye Lotto-millionærer.

Arnljot Strømme Svendsen mener at premiene helt klart er alt for høye. Og ifølge ham er det folk som ikke vil takle plutselig å bli lottomillionærer.

Professoren refser også media, spesielt NRK, fordi de bruker for mye tid på pengespillene. Han er redd for at folks arbeidsmoral svekkes på grunn av spillingen, og at for mange bruker for mye penger på forskjellige typer spill i håp om milliongevinster.

Svendsen hevder dessuten at det ikke er bra at folk tror at de en gang skal kunne klare å bli millionærer gjennom Norsk Tipping. Han sier at folk isteden må arbeide hardt og målbevisst for å oppnå sine mål, ikke bare håpe på at de en gang har skikkelig flaks. Tja, si det.

Det er nok mye sannhet i det økonomiprofessoren har uttalt, men det preller nok av på de aller fleste.

For noen må jo vinne og det kan like godt bli Berit på Lundheim som Anna i Kautokeino. Så drømmen lever.

Og i kveld er det Keno med en pott på 20 millioner kroner. Jeg tipper mange møter frem hos kommisjonærene med håp om at nå er det min tur. Vedder du imot?

Lotteritilsynet har anslått at utenlandske spillselskaper stikker av med hver femte krone det spilles for i Norge. Nordmenn brukte ifjor utrolige 26 milliarder kroner på diverse pengespill.

Fem milliarder gikk ut av landet. For nordmenn kan spille hos utenlandske selskaper akkurat som før selv om myndighetene har prøvd å sperre for transaksjoner.

Og tillat meg en historie - selv om det ikke er lørdag - for å underbygge at vi kan vedde om alt:

En dag kom en eldre dame inn i Den Norske Bank med håndvesken full av penger. Ved skranken gjorde hun den bankansatte oppmerksom på at hun kun ville snakke med bankens direktør fordi hun ville åpne en bankkonto.

Direktøren spurte hvor mange penger det dreide seg om. Hun sa til ham at det var omkring 350 millioner kroner.

«Kjære frue, jeg er overrasket over at De har så mange penger. Hvor har De fått dem fra?»

«Ganske enkelt, jeg vedder meg til dem.»

«Vedder!? Om hva da!?»

«Alt mulig. For eksempel vedder jeg 200.000 kroner på at Deres baller er firkantede.»

«Det er jo latterlig! På denne måten kan De da umulig tjene så mange penger!»

«Det er jo det jeg sier. Men De er kanskje ikke parat til å vedde med meg?

«Selvfølgelig er jeg parat, det dreier seg jo om en masse penger. Altså vedder vi om 200.000 kroner på at mine baller er firkantede?!»

«Den er grei. Men siden det dreier seg om så mange penger, så vil jeg be om en tid i morgen klokken 10, slik at jeg kan ta med min advokat, så vi har et vitne på vårt veddemål.»

«I orden!»

Neste morgen klokken 10 kom den eldre damen og hennes advokat i banken. Så ba den eldre damen bankdirektøren om å kle av seg sine bukser så hun kunne se nøyere på sakene. Han tok buksene av, og den eldre damen gikk nærmere og betraktet dem nøye. Hun spurte om hun kunne røre ved dem.

«Husk», sa hun, «det er mange penger som står på spill her.»

«Okay, jeg kan godt forstå at De vil være sikker i Deres sak.»

Hun tok hans baller i hånden. Direktøren så på advokaten som hadde begynt å slå hodet inn i veggen.

«Hva er det som er galt med Deres advokat?»

«Ingenting, jeg har kun inngått et veddemål med ham på 750.000 kroner om at jeg i dag ved 10-tiden ville holde ballene til bankdirektøren i Den Norske Bank i min hånd!!»

Ha en fortsatt fin dag. Vi møtes hos tippekommisjonæren. Tør du vedde imot?

Mer fra Dagsavisen