Nyheter

Hjelp fuglene gjennom vinteren

Også fuglene synes det er stas med egen bolig – spesielt når det er mat i «huset». Oppskriften på fuglebrett får du her

[Østlands-Posten] Når kulden setter inn, er det mange fugler som streifer rundt for å finne mat. Fugletelling viser at mange vil dø før våren.

Å ha tilgang til mat er det viktigste for at de små fjærnøstene skal overleve vinteren.

En av de som gjerne hjelper småfuglene til en hyggeligere vinter, er Knut Ekanger i Bergslia i Larvik. Han har satt opp flere fuglekasser i lia rett utenfor huset, og selv bygget et stort fuglebrett.

– Jeg mater fuglene med solsikkefrø, forteller ham, for da søler de minst. Det går med to og en halv kilo frø hver dag, så her er det full trafikk utenfor stuevinduet hele dagen. Og det synes hele familien er veldig hyggelig, sier Ekanger til Østlands-Posten.

Les også: Slik bygger du fuglebrett

På innsiden av vinduet har han en stjernekikkert for å studere fuglelivet på nært hold. Og ved siden ligger alltid en faktabok om fugler, samt fotoapparatet klart.

– Jeg tar mange bilder av fugl, forteller han, både av livet på fuglebrettet og i trærne rundt her. Og når det dukker opp en ny art på brettet, er faktaboka fin å ha i nærheten.

Det er ikke bare småfugler som oppsøker matbrettene i Bergslia, også spurvehauken sirkler over tretroppene. Ikke for å spise solsikkefrø, men for å jakte.

– Jeg ble interessert i fugl da vi flyttet hit for 1993, smiler han.

– Og i de 17 årene har jeg lært mye. De første årene hadde vi frøene i en plastkanne som vi kuttet hull i og stakk en lang pinne igjennom, slik at fuglene hadde noe å sitte på. Deretter kjøpte vi et stort fuglebrett, før jeg for to år siden snekret det vi har på utsiden nå. Det har plass til 12 kilo fuglefrø. Nå før vinteren trenger de litt ekstra fett, så da gir vi dem meiseboller og kokosfett også.

Nøtteskrike, svartrost, forskjellige meisetyper, flaggspett, hakkespett, pilfink, grønnfink, dompap og spurveugle er bare noen av de fuglesortene som har besøkt fuglebrettet i Bergslia. (ANB)

Meisebollene lager Ekanger selv: Oppskriften får du her

Les også: Slik bygger du fuglebrett

Mer fra Dagsavisen