Nyheter

Ikke så rent som du tror

Drikkevannet som renner ut av springen din, er ikke så rent som du tror. 1,3 millioner nordmenn drikker vann som ikke er renset for parasitter.

En av Norges fremste eksperter på drikkevann slår nå alarm. Bjørnar Eikebrokk ledet granskingen av drikkevannsepidemien i Bergen i 2004, der minst 5000 personer ble smittet.

– Det er ikke et spørsmål om det vil skje igjen, men om når, sier sjefsforskeren ved SINTEF Byggforsk til NRK Forbrukerinspektørene.

Han mener vi må forberede oss på nye utbrudd.

Nedprioritert

Eikebrokk hevder også at norske myndigheter ikke prioriterer drikkevann høyt nok, og at drikkevannsforsyningen i Norge forfaller.

Drikkevannsrørene er gamle og lekker, slik at vannet brunt brunt og ekkelt. I tillegg er svært mange vannverk gamle og renser ikke mot parasitter som kan gjøre folk syke.

Mangel på et UV-filter som dreper parasitter, utløste tidenes største vannbårne epidemi i Norge. I Bergen havnet derfor den helsefarlige parasitten giardia rett i springen til folk og gjorde dem syke.

Seks år etter har fortsatt rundt 1,3 millioner nordmenn drikkevann rett inn i boligen som ikke behandles mot parasitter. Det viser en utregning Folkehelseinstituttet har gjort for NRK.

Åpne kilder

De fleste drikkevannskilder i Norge er åpne vann. Det betyr at avføring fra et dyr eller menneske som er infisert med parasitter som giardia eller den dødelige cryptosporidium, kan havne i vannet.

Det har vært flere mindre utbrudd av giardia-smitte de siste årene, men nå har de største byene oppgradert sine vannverk for å unngå at det skjer igjen.

Derfor er det mest sannsynlige er at neste epidemi kommer i et lite eller mellomstort vannverk som ikke renses for parasitter, mener Eikebrokk.

Mattilsynet har ansvaret

Ifølge loven er det kommunene som har ansvaret for at drikkevennet er trygt, og Mattilsynet har ansvar for å kontrollere at kommunene gjør jobben sin.

Likevel viser tall fra nettopp Mattilsynet at én million mennesker får vann fra vannverk som ikke er godkjente. Det er særlig små vannverk som mangler beredskap mot forurensing.

– Godkjenninsplikten ble innført i 1951, så det er på tide at vannverkene blir godkjent, sier Eikebrokk.

Drikkevannet er bra

Mattilsynet avviser kritikken og mener det ikke er grunn til å slå alarm om dårlig drikkevann.

– Norsk drikkevann er bra, og risikoen for forurensing er liten, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet til NRK.

Han avviser også kritikken mot at ikke-godkjente vannverk får lov til å levere drikkevann.

Wold viser til at det kommunale vannet ikke bare skal drikkes, men også er viktig i beredskapssammenheng – blant annet ved brann.

– Derfor er det viktigste for oss er å ha en dialog med vannverkseierne, sier han. (ANB)

Mer fra Dagsavisen