Nyheter

Vil fjerne flere lekeplasser

På få år sanerte kommunen hele 20 såkalt frittstående lekeparker. Nå står flere lekeplasser i fare for å forsvinne dersom beboerne selv ikke viser interesse og engasjement.

Dagens oppvoksende slekt benytter ikke like ofte lekeparken på "hjørnet", slik gårsdagens generasjoner gjorde. Denne utviklingen har også lekeplass-eieren Fredrikstad kommune merket seg.

Fra å ha en portefølje på hele 140 parker i 2005, var antallet i fjor redusert til 120. Nå kan tilbudet bli ytterligere redusert, varsler seksjonssjef Roy H. Jakobsen i kommunens tekniske etat:

Ønsker innspill

-For øyeblikket har vi ikke midler til å holde alle de frittstående lekeparkene vedlike. Av den grunn må vi vurdere fortløpende hvorvidt det er hensiktsmessig å beholde lekeplassene som brukes i liten grad eller kanskje ikke det hele tatt.

Imidlertid ønsker vi innspill fra velforeninger, lokalsamfunn og andre beboergrupper om hva man mener om sin respektive lekepark.

Kan vi f.eks tenke oss et samarbeide hvor kommunen bekoster utstyret til reparasjon og vedlikehold, men hvor foreldrene selv sørger for at arbeidet blir utført? spør Jakobsen seg.

Demokraten:- Hva med sikkerhetsaspektet når mammaene og pappaene selv "leker" snekkere?

Jacobsen:- Sikkerhetsforskriftene må til en hver tid følges til punkt og prikke. Derfor må vi i kommunen påta oss kontrollansvaret.

Når utbedringen er foretatt reiser vi ut for å se til at rehabiliteringen er forskriftsmessig riktig utført. Vi skal være garantisten, understreker seksjonssjefen.

Byttet selv ut limtredrageren

I Pettersand stod lekeplassen øde og forlatt lenge, inntil beboerne bokstavelig talt tok skjea i egne hender:

-Da jeg tok initiativet til dannelsen av Pettersand Velforening for en tid tilbake kom spørsmålet om lekeparken vår raskt på dagsordenen.

Vi ble enige om å søke Trosvik Lokalsamfunn om penger - og fikk 15.000 kroner til opprydding, reparasjon av gjerder, ny beplantning osv. sier Hans-Joachim Heidenstrøm.

Den ingeniørutdannede vel-lederen antar at han og idealistene i nabolaget har brukt minst 200 timer på å få parken i hevd igjen.

Heidenstrøm: - Under arbeidets gang oppdaget jeg også at lekeapparatene var i en dårlig forfatning.

Kommunen ble kontaktet og en imøtekommende Terje Porsmyr i parkavdelingen insisterte på å skaffe oss materialene gratis dersom vi utførte reparasjonsarbeidene. Og slik ble det! forklarer vel-lederen tilfreds.

Mer fra Dagsavisen