Nyheter

Lite likestilling i Fredrikstad

Fredrikstad er blant de dårligste kommunene i landet på likestilling. Fredrikstad kommer på 326. plass i SSB sin årlige førjulskonkurranse i likestilling.

Før jul hvert år gir Statistisk sentralbyrå landets kommuner karakterer ut i fra hvor gode kommunene er på likestilling. I årets likestillingskåring faller Fredrikstad 132 plasser i forhold til i fjor. Av alle landets kommuner havner Fredrikstad på 326. plass. Oversikten tar blant annet for seg kvinners lønn, utdanning og yrkesdeltakelse.

Inntektsforskjellene mellom kjønnene i Fredrikstad er betydelige. Menn tjener mye mer enn kvinnene i kommunen. Før skatt i fjor tjente menn i Fredrikstad i gjennomsnitt 362.100 kroner. Det er hele 134.500 kroner mer enn kvinnene.

Det står ikke så bra til med inntektsfordelingen i resten av landet heller. Den gjennomsnittlige norske mannen tjener 129.264 kroner mer enn den gjennomsnittlige norske kvinnen.

Forskjellen i inntekten til menn og kvinner i Fredrikstad skyldes blant annet at flere menn enn kvinner er i inntektsgivende arbeid. 74,4 prosent av kvinner i alderen 20 til 66 år er i arbeid i kommunen. Blant menn i den samme aldersgruppen er 83,5 prosent yrkesaktive.

Ungkarer

Unge kvinner flytter fra kommuner hvor forholdene ikke er lagt til rette for dem. Kommuner med mange ungkarer er som regel lite likestilt, mens kommuner med høy kvinneandel er gode på likestilling i følge Statistisk sentralbyrå. I Fredrikstad bor det 103 unge kvinner for hver 100. unge mann.

Kvinners makt i de valgte organene i kommune er også en viktig faktor for å vurdere hvor likestilt en kommune er. I Fredrikstad er 34 prosent av kommunestyrerepresentantene kvinner. Til sammenlikning er kvinneandelen i et gjennomsnittlig norsk kommunestyresal 37,2 prosent. Andelen kvinnelige ordførere i Norge er enda lavere.

Høy utdanning

Tradisjonelt har menn vært i flertall ved norske høgskoler og universitet. De siste årene derimot har det blitt tatt opp flere kvinner enn menn til høyere utdanning i Norge.

I mange kommuner har kvinner like mye eller mer utdanning enn menn. På tross av dette er inntektsforskjellene fortsatt store. I Fredrikstad har 22,6 prosent av voksne kvinner tatt høyere utdanning. Tilsvarende tall for menn er 20,7 prosent.

I Østfold gjør Hobøl det best og er den 9. mest likestilte kommunen i landet. Hvaler kommer på fylkets jumboplass i kåringen og havner helt nede på 420. plass i Norge. Av byene kommer Moss best ut på 244. plass.

Oslo og Akershus er de fylkene med mest likestilling, mens Agderfylkene gjør det aller dårligst i kåringen. Tromsø vinner likestillingskonkurransen i år, mens Farsund er landets minst likestilte kommune i følge Statistisk sentralbyrå.

Likestilling i Fredrikstad

Plassering på likestillingsindeksen: 326

Endring i plassering fra i fjor: -132

Kvinners lønn: 227600

Menns lønn: 362100

Antall kvinner for hver 100. mann (20-39 år): 103

Barnehagedekning: 80,7 prosent

Kvinner i jobb (20-66 år): 74,4 prosent

Menn i jobb (20-66 år): 83,5 prosent

Kvinner 16+ med høyere utdanning: 22,6

Menn 16+ med høyere utdanning: 20,7

Kilde: Statistisk sentralbyrås likestillingsindeks for 2008

Mer fra Dagsavisen