Nyheter

Vil ha"Værstekæll`n" klar til 1. mai neste år

Går det som Bjørn Kindem og Elnar Seljevold i Fredrikstad Rotary Klubb håper vil monumentet ”Værestekæll`n” bli avduket på selveste 1. mai neste år. I disse dager legges det ut gavebrev slik at også byens innbyggere kan bidra til å få finansieringen på plass.

- Et monument som speiler aktiviteten som fant sted på Fredrikstad Mekaniske Verksted (FMV) gjennom 100 år har vært et savn. FMV var jo en hjørnesteinsbedrift gjennom hele denne perioden. Det har jo gått mange år siden ”Plankebæreren” fikk sin rettmessige plass i bybildet.

”Værstekæll`n” er jo også et begrep i Fredrikstads industrihistorie, på lik linje med ”Plankebæreren”. Nå er tiden inne for at også denne ”kæll`n” får sitt monument for ettertiden, sier Bjørn Kindem og Elnar Seljevold.

Lokal kunstner

- Monumentet er tegnet og forberedt av den lokale billedhuggeren Birthe Marie Løveid.

- Jeg har valgt en triumfbue som minner om en del av produksjonshallene etter FMV. Takbuer og store vindusfasader som er lett gjenkjennelige. Bak frostet glass vil vi se figurere i arbeid. Et monument skal ha en opplevelse av høytid i seg. Ved å stå i portalåpningen får man en følelse av å være stor og liten på samme tid, sier Løveid og fortsetter;

- Materialene er stål og glass. Stålet minner om skipsplater. Glasset kan kobles til vinduene i hallene og symboliserer også avstanden mellom det som var og det som er.

- Bak glasset inne i monumentet ønsker jeg at det blir montert lys som kan endres via data i farge og styrke etter tider på døgnet og etter årstiden, avslutter Løveid.

Monumentet blir 7,2 meter høyt, bredden er 8,7 meter på bakken og 7 meter i toppen. Åpningen i midten er 1,9 meter nede.

Ideen om monumentet ble unnfanget høsten 2005 av Birthe Marie Løveid og tidligere Værste-eier, nå avdøde Petter Fredriksen. Senere har Fredrikstad Rotary Klubb stått sentralt i prosjektet. Ikke minst når det gjelder finansieringen.

Koster 2,5 millioner

Kostnadsrammen for prosjektet er på 2,4 millioner kroner.

Til nå står det rundt regnet 1,5 millioner på kontoen.

- Det takket være velvillige bidragsytere som tidligere redere med en historisk tilknytning til FMV. Jeg kan nevne at rederiet Belships ved familien Tiedemann har gitt tilsagn med inntil 1. million kroner. Et skal også nevnes at Fellesforbundet har gått inn med 25.000 kroner, sier Seljevold.

- Men det er et poeng for oss at også byen befolkning får anledning til å være med på dette. Svært mange i Fredrikstad har jo på en eller annen måte et forhold til denne bedriften. Derfor har vi nå lagt ut gavebrev for salg, blant annet i byens aviser. Gavebrevene er pålydende kroner 250, 500 og 1000.

Vi har tro på at mange små bidrag skal bringe oss i havn økonomisk, sier Bjørn Kindem som selv arbeidet i ingeniørstaben og hadde sin arbeidsplass ved FMV i mange år.

Monumentet vil bli plassert ved gangbrua ved inngangspartiet til Værste-området, ned mot Bertelsen-slippen og det er Fredrikstad kommune som har stilt området til disposisjon.

Mer fra Dagsavisen