Nyheter

Forbereder sciencesenteret

Hotellmagnat Arthur Buchardt (60) vil i dag spytte inn flere millioner kroner til vitensenterprosjektet ved E6. Quality-hotellet planlegger han å utvide enda mer.

Da Sarpsborgs ordfører argumenterte for badeland og aktiviteter her på Grålum, var jeg skeptisk. Det er en av de få gangene jeg har opplevd at en politiker hadde rett, sier hotellkongen Arthur Buchardt.

Rett for andre gang?

Mannen som fant tonen med Jan O. Engsmyr har funnet tonen med mange andre også. Så langt er 11 hoteller ferdig bygget mens nesten like mange er under utvikling.

Hotellinvestoren satser massivt på temmelig store hotellprosjekter i de nordiske land. Det dreier seg mest om store byerog Grålum er et helt spesielt unntak.

I dag skal den karismatiske mannen stå foran næringslivsledere fra Østfold under et seminar på Rygge. Han skal fortelle hvor mange millioner kroner han skal bidra med til nytt sciencesenter.

Buchardt skal trolig også fortelle hvorfor han satser og tror så sterkt på akkurat Grålum. Det kan også godt være at investoren tror at byens ordfører kan ha rett nok en gang, hvis Engsmyr promoterer storsatsingen på nabotomta til Buchardts hotell.

Først hotellåpning

I morgen kan du ta del i den ferske 200-millionersinvesteringen på Quality-hotellet.

Det er bare ett hotell i Norge som har større konferansesal. Det ligger på Gardermoen, mens alle større byer i Norge må se seg slått av Grålum. Bredden av aktiviteter er det ingen som slår, verken for store eller små.

Hotellet og Superland, som aktivitetsdelen heter, skal trekke folk fra fjern og nær, hverdager og helligdager.

- Det er tre ting som gjelder her. Beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet, sier han uten at det høres ut som en eiendomsmegler som snakker om hyttemarkedet.

Han hevder at Sarpsborg nå kommer sentralt på konferansekartet i Norge. 300.000 besøkende årlig regner han med. Det betyr at 822 mennesker må innenfor dørene i gjennomsnitt hver eneste dag hele året.

600 millioner

60-åringen forteller at han så langt har investert 600 millioner kroner på Grålum.

- Vi har plass til å utvide enda mer. Det morsomme med å bygge er at jeg aldri blir ferdig, smiler han lunefullt.

Han mener at tilsvarende anlegg ikke kunne blitt plassert i Vestfold eller nord for Oslo. Grålum beskrives som ideelt. Hvor mye meromsetning han vil få hvis det spenstige sciencesenteret til 225 millioner kroner blir realisert på nabotomta, vil han ikke ut med. Samtidig understreker han at millionbeløpet han vil kunngjøre til sciencesenteret i dag, er en ren investering.

Dersom mannens ekstremt følsomme investor-nese virker like bra som den har gjort i mange år, kan Sarpsborg om få år ha et attraktivt vitensenter og et gedigent hotell-og aktivitetssenter. Grålum kan bli navlen i Østfold.

Investoren frykter absolutt ikke nedgangstider.

- Blir det dårligere tider er det mange som må møtes til konferanse for å løse problemer, smiler han.

Mer fra Dagsavisen