Nyheter

Her kommer Bjølstad-tunnelen

Med noen kjappe gravemaskin-tak ble den vesle husbankboligen i Bjølstadveien forvandlet til pinneved. Dermed er veien ryddet for Kråkerøys første og eneste vei-tunnel.

Slik det ser ut nå vil arbeidet med å forberede tunnelen og veien fram til tunnelåpningen fra Værste-sida kunne påbegynnes i september. Selve sprengningsarbeidet starter ved årsskifet.

Dokumenterer boligenes tilstand

Etter at Stortinget for kort tid siden godkjente 108-prosjektet med en bompengeavgift på 20,- istedet for "bare" 15 kroner kan prosjektledelsen ta nye skritt i retning av realisering av veisystemet til 677 millioner kroner.

-Selv om vi nok visste at Stortinget ville gi sitt ja til endring av bompengetaksten samt å vedta et klarsignal til bompengeselskapet for opptak av tilleggslån er det likevel betryggende å vite at denne milepælen er passert.

Dette betyr at vi snart kan komme i gang med veibygging på Kråkerøy-sida. Allerede 4. juli går tilbudsfristen for byggingen av Bjølstadtunnelen, den tilstøtende veien fra fjellet mot Værste samt den nye Glomboveien ut, forteller Tor Stabbetorp.

Ingen av de rundt 100 oppsitterne på Bjølstadfjellet har så langt mottatt noen skriftlig, formell informasjon fra vegvesenet om hva som snart skal skje.

Byggeleder for vei og tunnel Per Lyder Nyland supplerer:- Utover sommeren vil huseierne bli kontaktet av oss. Da skal vi gå gjennom hver eneste eiendom på fjellet, samt studentboligene og barnehagen på Bjølstadjordet for å dokumentere tilstanden før arbeidene settes i gang. Ingen skal bli skadelidende av dette veiprosjektet, sier 108-prosjektets vei- og tunnelansvarlige.

Kjøres til Glomboveien

Massene som skal hentes ut av Bjøstadfjellet vil ifølge prosjektledelsen bli benyttet som fundamentering for den nye Glomboveien vest for Værsteområdet.

-Vi regner med at vi få brukt for hver eneste sten. Beregninger vi har gjort tyder på at massene fra tunnelen er lik behovet for underlag til Glomboveien. Dermed unngår vi lang frakt av sprengmassen, forklarer Stabbetorp.

-For svakt

Flere av beboerne på Bjølstadfjellet ser med skepsis fram til at dynamittgubbene tennes på under boligene deres:

-Jeg vet jo at det skal komme en tunnel i fjellet, men vet ikke noe om verken når sprengningen skal starte eller hvor nært innpå jeg får tunnelen. Informasjonsarbeidet som har vært presetert rundt denne saken har vært for svakt, syne Mary Engh i Nordliveien.

-Er du redd for sprengningen som skal skje?

-Jeg er mer oppgitt og frustrert enn redd. Man har liksom ingenting man skulle ha sagt...

Mer fra Dagsavisen