Nyheter

Ble "ofre" for tollernes spaning i Sverige

Allerede godt inne på svensk side av riksgrensen ved Svinesund startet tollerne arbeidet med det som skulle vise seg å bli et kjempebeslag av flytende amfetamin.

En nylig avsagt dom i Borgarting lagmannsrett viser klart og tydelig at det ikke bare er på grenseovergangene tollerne er aktive. Norske tollere beveger seg også godt inne på svensk side i kampen om å få has på smuglere.

To polske statsborgere på henholdsvis 23 og 38 år har virkelig fått erfare hvilke konsekvenser slike spaningsoppdrag kan få for de som forsøker å smugle narkotika inn til Norge. De må nemlig selv belage seg på mange år bak lås og slå.

LES OGSÅ: Narkodom på 10 år

Gjemt i toliters brusflasker

14. september i fjor ble de to polakkene arrestert på henholdsvis Svinesund tollstasjon og på en bensinstasjon i Moss.

De to hadde reist med båt fra Gdynia til Karlskrona i Sverige dagen i forveien. De kjørte i hver sin bil, hvor bilen til 23-åringen var lastet med amfetaminbaseholdig væske som tilsvarer 9,4 liter med rent amfetaminsulfat. Væskeblandingen var fordelt på toliters brusflasker. Denne amfetaminoljen tilsvarer 25 kilo med amfetamin, som har en gateverdi på opp mot 25 millioner kroner. 39-åringen opptrådte som følgemann.

Avslørt av tollernes narkohund

Like før de to polakkene skulle krysse norskegrensen møttes de på en bensinstasjon i Skee - cirka 3,5 mil unna norskegrensen - trolig for en siste «peptalk» før de satte kursen over Svinesundbrua og over på norsk jord. Det de ikke visste var at norske tollere også var på den aktuelle bensinstasjonen og fattet straks mistanke til dem.

Da polakkene tok fatt på den siste etappen inn til Norge, la tollerne seg på hjul og fulgte hver eneste bevegelse til de to polskregistrerte Audi-ene. 38-åringen kjørte foran, mens 23-åringen - som hadde amfetaminet - holdt god avstand bak. Ved Svinesund tollstasjon ble sistnevnte vinket inn til tollkontroll. Og etter at en narkohund hadde markert for funn, kunne tollerne plukke fram brusflaskene med den narkotiske væskeblandingen.

LES OGSÅ: Beslagla 9,5 liter flytende amfetamin

Fikk lavere straffer

En drøy time etter at 23-åringen ble tatt med buksene nede i tollen, ble hans 39 år gamle kompanjong arrestert ved en bensinstasjon på E6 ved Moss.

Begge to ble i Halden tingrett dømt til 10 års fengsel tidligere i år, men begge anket sine dommer inn for lagmannsretten. Like før ankebehandlingen tidligere i høst trakk 23-åringen sin skyldanke, men opprettholdt anken over straffutmålingen. Borgarting lagmannsrett idømte ham sju års fengsel. 38-åringen, som kjørte følgebilen og som er straffedømt en rekke ganger i hjemlandet, fikk imidlertid saken behandlet på nytt. Det resulterte i at lagmannsretten reduserte straffen noe - til ni år og seks måneders fengsel. Til fradrag kommer 440 dager som han har sittet varetektsfengslet.

Mer fra Dagsavisen