Nyheter

Aksjon for barneastma

2. mai markeres verdens astma-dag. – Fokuset i år er barne-astma. Hele ti prosent av alle norske barn har astma, sier Mona Marthinussen.

Hun er fylkessekretær i Norges astma- og allergiforbund (NAAF) i Østfold. NAAF skal gjennom dette året sette astma på dagsorden i en rekke ulike sammenhenger. En av kampsakene er å eliminere kjente årsaker til astma, som dårlig inneklima i skoler og barnehager, og luftforurensing.

På stand

Ullevål universitetssykehus har gjennomført en årelang studie av norske barn. Den viser at ti prosent av barna har hatt astma, og minst like mange har pågående astma. Dermed er forekomsten av astma i Norge høyere enn i andre europeiske land. NAAF ber nå om konkret forebygging og skal selv bidra med å informere og bistå best mulig.

- Vårt første lokale bidrag er stand ved Østfoldhallen 2. mai. Der skal vi informere om astma, ha lungesykepleiere som kan svare faglig på spørsmål, og vi skal også ha et apparat som måler lungekapasiteten, sier Marthinussen.

NAAF Østfold har hatt godt besøk ved sine foregående stands.

- Mange er rammet enten direkte eller har pårørende. Spørsmålene og problemstillingene er mange. På stand får de informasjon og kan prate med likemenn, sier Marthinussen.

I juni inviteres alle ansatte i skoler, barnehager og SFO til personalkurs om emnet ved rikshospitalet.

Hver femte innbygger

Astma-plagene kan arte seg på ulike måter. En astma-reaksjon kan gi intolleranse og allergier mot en rekke andre vekster og frukter. Luftveisirriterende stoffer som støv, eksos, svoveldioksyd, parfyme, røyk, tåke og kulde kan også gi kraftig reaksjon.

- Vi regner at cirka 900.000 nordmenn får reaksjoner og er plaget. Av disse har 80 prosent astma. Innen få år regner vi med at en million nordmenn er plaget, sier Marthinussen.

Hvorfor nordmenn ligger på Europa-toppen med disse luftveisplagene er det store spørsmålet.

- Videre forskning kan gi bedre svar på dette sammensatte bildet. Det er viktig at vi kan informere best mulig, og å jobbe for å eliminere kjente årsaker som dårlig inneklima og luftforurensing, sier fylkessekretær Mona Marthinussen.

Mer fra Dagsavisen