Nyheter

Der alle trudde at nokon skulle bu...

Bølingshavn 1990: 17 svært attraktive boligeiendommer med havsutsikt legges ut for salg. Bygda og nærbutikken fryder seg over ny tilflytting etter mange års fraflytting.

Bølingshavn oktober 2006: 15 av 17 hus står tomme. Landhandleren har forlengst lagt ned.

-En trist historie. Hvaler kommunes intensjon var jo å blåse liv i den vesle bygda. Så ble husene hytter istedet. Men jeg skal være forsiktig med å anklage de som har gått foran meg. Bølingshavn-prosjeket passerte jo lenge før min tid, sier ordfører Paul Henriksen (Ap) på Hvaler.

Gudsforlatt

Demokraten gikk ikke så langt som å løfte dyner sist onsdags kveld. Men konstaterte med en bank-på-døra-runde at de 17 flotte eneboligene på Kirkøys beste vestkant "bare" er hytter. De er forlatt i den mørke årstida, med rullgardinene nede.

Med to unntak:

-Det er ingen hemmelighet at det er folketomt rundt her høst og vinterstid. Disse husene brukes jo stort sett bare som hytter. Men vi har forstått det dithen at den slags bruk ikke er forbudt. Det eneste vi ikke kan gjøre er å selge husene som om det var en fritidsbolig, forklarer Oslo-mannen Johannes Wiik.

-Det er trivelig å være så å si alene midt inne i et folketomt boligfelt når høstmørket faller på?

-Vi stortrives, tro det eller ei. Visst er det kjekt her om sommeren, men stillheten og naturopplevelsene som høsten og vinteren byr på er enda flottere, forklarer ex-fylkeslegen som sammen med ektefellen Kristin Mathiesen bor halvt i Oslo og halvt på Hvaler.

Har lært av Bølingshavn

Plansjef i Hvaler kommune, Bernt Erik Larsen, har opp gjennom årene hatt befatning med Bølingshavn-planen utallige ganger.

-Regelverket er meget komplisert. Men kort fortalt: Da reguleringsplanen for Bølingshavna ble vedtatt for vel 15 år siden var ikke plan- og bygningsloven like vanntett som nå. Selv om feltet ble regulert til boligformål så kan man ikke etter datidas regelverk kreve at boligene skal brukes som boliger. Dersom eiendommen skal overdras til andre trer imidleritd den någjeldende boplikten inn, forteller Larsen.

-Har mange av de 17 boligeierne solgt sine hytter siden 1991?

-Meg bekjent ingen.

Mer fra Dagsavisen