Nyheter

Sommerens undertekst

Sommer-kulturen er over oss. Selv hadde jeg den store gleden av å være på premieren av Båthusrevyen lørdag kveld, premiere også for enda en ny teaterscene.

Byens politiske liv tar pause. Det er bestandig vanskelig for Demokratens journalister å få tak i folk med kontor på Rådhuset. I et par måneder blir det umulig. De tunge debattene legges til side. Og da er det i avisspaltene som det er i kulturlivet og som det ellers er i samfunnet:

Vi skal servere lett og boblende sommerøl, ikke fyldige viner som gir hodepine!

I underteksten

De siste ukenes vanskelige og hjerne-krøllende debatt om lokalisering av realfag i framtidens Høgskole i Østfold - ja, de fleste av oss er vel glad for at sommeren legger lokk på den for en stund! Hurra!

Men pussig nok er student-debatten med oss hele sommeren gjennom. Der er den - i kulturlivets «sommer-undertekst»:

Vi har en by med enormt mye kultur. Men det er kulturliv med urovekkende lite variasjon.

Uro? Hvem ville føle uro ved at det er dobbelte så mange revyscener og komikere i bykjernen i år enn for bare tre-fire år siden? Vel, jeg tror at de mange byutviklerne som tror at Fredrikstads framtidige vekst er knyttet til behovet for å trekke til seg de beste, unge ressurssterke menneskene, bør føle uro ved dette.

Ikke uro ved at det er så mye som skjer, selvsagt. Men at det er så lite variasjon i det som skjer her i Fredrikstad. Det gjelder naturligvis ikke bare sommersesongen, men det er en profil som er mest synlig nå.

Unge bykjerner

Jeg tror dette henger sammen med at befolkningen har blitt eldre. Den store folkevandringen av eldre Fredrikstad-borgere mot nye blokker i bykjernen er stikk i strid med byutviklingen i andre, sammenlignbare byer.

Jeg var så heldig å være til stede på et seminar på Phønix for et par uker siden da Trondheims kommunaldirektør fortalte om kampen han og studentene ved universitetet der har kjempet for å få flyttet universitets-sykehuset til bykjernen.

Å få universitetets campus midt i Trondheims travleste strøk var nøkkelen til byens framtidige vekst, mente han.

«Byen som universitet» var Trondheims nye slagord. Unge mennesker etterlater seg ikke bare store summer i byen. De revitaliserer byen med deres tørst etter vital kultur.

Kommunaldirektøren viste til at byer som Malmø og Odensee, begge med utfordringer som kunne sammenlignes med Fredrikstads, hadde våget å fornye sine bysentre ved å flytte unge mennesker, gjerne studenter, inn.

Til Beddingen

Fredrikstad? Akkurat der på FMV der en framtidig samlet Høgskole i Østfold burde kommet i 2010, har man nå lagt ut leiligheter i boligkomplekset med navn «Beddingen».

Leiligheter for eldre, etablerte, satte mennesker.

For våre politikere gir nok sommeren en kjærkommen pause fra en debatt som de ikke har virket særlig komfortable med. Det er tid for sommerrevy, for «Snekka opp ælva», for cover-låter og lokalhistorie i Brottet.

Sommerens kulturtilbud gir et så behagelig homogent bilde av hvem vi er.

Men tenk, der er kanskje nettopp problemet?! Tenk om Fredrikstad faktisk er så homogent?! Det ville være en dødsdom. Jeg håper ferien gir våre byutviklere energi til på ny å ta tak i den vanskelige debatten om høgskolen; til å føre en kamp om å flytte unge mennesker inn i Fredrikstads bykjerne.

Mer fra Dagsavisen