Nyheter

6000 i omkostninger for et "kommunelån"

6000 kroner i omkostninger til Lindorff og Staten. Det er hva brukerne av kommunens boligkontor blir avkrevd ved etablering av såkalte startlån.

-Dette er å rane folk som ligger nede. Ja, jeg kaller det en hån mot fattigfolket, sier Lisleby-mannen Einar Olsen til Demokraten.

Budsjett i minus

Det var i mars måned Olsen oppsøkte det kommunale boligkontoret med spørsmål om refinansiering av to mindre lån på til sammen 200.000 kroner.

-Jeg har fra før ett lån hos DnB NOR og ett såkalt etableringslån for vanskeligstilte hos Fredrikstad kommune. Som andre låntagere er jeg opptatt av å ha lavest mulig rente og ba derfor kommunens boligkontor om å innlemme DnB NOR-lånet i det kommunale etableringslånet. Men for denne operasjonen skal jeg avkreves hele 6000 kroner i omkostninger! For en som allerede har et budsjett med 2180 kroner minus i måneden så sier det seg selv at jeg vil få enda større økonomiske problemer, sier Olsen og viser til depotgebyret, tinglysningsgebyret, gebyr til forsikringsattest, noteringsgebyret og etableringsgebyret som kommunens boligkontor har listet opp i sitt vedtak.

Olsen: -Det kanskje mest betenkelige med denne saken er at kommunen har satt bort hele låneforvaltningen til en privat forvalterinstitusjon – Lindorff. Tidligere fikk man jo de kommunale etableringslånene gjennom Sparebanken i Gågata.

Boligkonsulent Wenche Karlsen-Moum i Fredrikstad kommune bekrefter på generelt grunnlag at låntakerne må forholde seg til Lindorffs betingelser:

-Men om gebyrene er høyere eller lavere der enn andre steder har ikke jeg noen oversikt over, sier konsulenten til avisa.

”Høres mye ut”

Aps gruppeleder Jon-Ivar Nygård understreker overfor Demokraten at han ikke har detaljkunnskaper om avtalen mellom kommunen og Lindorff:

-6000 kroner i omkostninger synes jeg høres mye ut. Men jeg går ut fra at administrasjonen har gjennomført en anbudsrunde for å finne fram til den beste tilbyderen. Uansett vil jeg se nærmere på problemstillingen. Det kan i hvert fall ikke være slik at mennesker som har behov for hjelp til å bo osv. betaler mer i gebyrer enn de strengt tatt må, sier Nygård til Demokraten.

Mer fra Dagsavisen