Nyheter

Voldtekter i mørket

13 voldtekter og seksuelt omgang med barn ble anmeldt i fjor. Bare tre oppsøkte Krise- og incestsenteret i Fredrikstad. Men både politiet og krisesenteret tror det er mange mørketall.

For drøye to uker siden anmeldte en 14-år gammel jente en voldtekt som skal ha begått på Liseleby. Like før jul gjorde en jente i 20-års alderen det samme. Ikke alle voldtekter blir anmeldt. Virksomhetslederen for Krise- og incestsenteret i Fredrikstad, Anne Myhre, ber de som har opplevd voldtekt og voldtektforsøk om å ta kontakt.

- Jeg tror det er mye mørketall. Vi er kjent med at mange vegrer seg for å ta kontakt med hjelpeapparatet etter en voldtekt, både jenter og gutter. Noen skrubber seg i dusjen til varmtvannstanken er tom før de går og legger seg med dyna dratt langt over hodet. Så sier de ikke mer om den saken, sier Myhre.

”Senskader”

- Det er viktig å sette ord på det som har skjedd. Ja, det er forferdelig viktig, hvis ikke vil det føre til ”senskader”, poengterer virksomhetslederen.

Med ”senskader” mener hun hva som vil bli et resultat av voldtekten på sikt.

- Jeg vet om tilfeller der jentene har fått angst, søvnproblemer og depresjoner. Noen har også begynt med rusmidler fordi de tror de får det lettere da, forteller Myhre.

Men tvert om, de får det ikke lettere. Ifølge Myhre er det mange som opplever nedsatt livskvalitet.

Skrekkhistorier

Hun peker på flere forhold som kan være grunnen til høye mørketall av voldtekter.

- Det går sikkert enda skrekkhistorier om hvordan man blir møtt i rettsystemet. Mange opplever at de ikke blir trodd. Selv om politiet er nødt til å stille spørsmål, betyr det ikke at de ikke tror dem, sier Myhre.

Virksomhetslederen tror også at mange opplever skam og tar på seg skylden.

- Eksempler på dette er at jentene tenker at de kunne ropt høyere, ikke vært så fulle eller ikke hatt så kort skjørt, mener Myhre.

Hun understreker at det at ingen har rett til å forgripe seg på et menneske uansett hva ofret måtte ha på seg eller hvor han/hun befinner seg.

Trygt i Fredrikstad

I likehet med virksomhetslederen tror politiet det er mange mørketall. Dette mener hvert fall Geir Kristiansen som er avdelingssjef for etterforskningen på Fredrikstad politikammer.

- Det er vanskelig å si noe om hvor mange dette er, men jeg tror dette gjelder voldtekter der man kjenner hverandre, sier Kristiansen.

At det er 13 anmeldte voldtekter og seksuell omgang med barn i fjor er ifølge Kristiansen nokså stabilt i forhold til hva det har vært de andre årene.

- Jeg tror de aller fleste overfallsvoldtektene blir anmeldt. Så det er trygt å gå ut i Fredrikstad, poengterer Kristiansen.

Mer fra Dagsavisen