Nyheter

Ønsker grønnere profil

Innsatsen for miljøet i lokalsamfunnet skal intensiveres. Dét er Kjell Hauges og Rita Heide Eggens klare ambisjon.

Som henholdsvis nestleder og sekretariatsleder i lokalsamfunnsprosjektet på Hauge slår de to nå et slag for å flytte miljøarbeidet ut til folket.

Fuglekasser

- Tida er inne for å gi lokalsamfunnsprosjektene en grønnere profil. Nå har vi holdt på i ni år uten at det er satt et særskilt fokus på miljøarbeidet. Derfor vil vi som en foreløpig start be ti av de tilsammen 23 prosjektene om å finne tiltak til forbedring av miljøet i eget nærområde. Håpet er, selv om kommunens underskudd er stort, å få nødvendige midler til satsingen av formannskapet, forteller Rita Heide Eggen til Demokraten.

- Konkret; hva skal skje?

Kjell Hauge: - Det kan være alt fra å invitere beboerne i nedslagsfeltet til å snekre fuglekasser en lørdag til å lage fadderopplegg for hjemmekomposterings-ordningen. Med andre ord; vi skal ta vare på fuglene i nærmiljøet og vi bør utnytte den kunnskapen «hjemmekompostørene» allerede har. Hva gjelder gjenvinning så kanskje vi også kan legge til rette for et «pensjonistenes reparasjonsverksted». Så kan folk få fikset sine gamle sykler og gressklippere av mennesker som ennå har greie på hvordan dette gjøres, forklarer Hauge.

- Så her kan for en gangs skyld miljøaktivitet skje uten at kommune-kronene får bein å gå på?

- Nettopp. Det er svært mye som kan gjøres for små midler, påpeker Kjell Hauge - talsmann for de 2700 menneskene som bor på Hauge, Evje og Omberg.

Fortgang

Kommune-representanten Rita Heide Eggen og Kjell Hauge mener miljøtiltakene - som også Grønn Hverdag er involvert i - bør kunne realiseres allerede på vårparten. Som en aldri så liten gulrot vil det beste av de ti lokalsamfunnsprosjektene bli tildelt «Bærekraftprisen» for innsatsen. De ti områdene som nå oppfordres til å «tenke globalt og handle lokalt» er Gressvik, Hauge, Slevik, Manstad, Engelsviken, Rød Kråkerøy, Lisleby, Nabbetorp, Begby og Torp.

Mer fra Dagsavisen