Nyheter

Skrikende behov for flere lærlingplasser

- Innen visse fag er det et skrikende behov for læreplasser. Noe av årsaken er at vi har seks prosent flere søkere til fagopplæring i år, sier formidlingsleder René Jønnvoll i Østfold fylkeskommune.

Han ber bedrifter se på mulighetene for å ta inn lærlinger og ta kontakt med Fagopplæringskontoret.
Jønnvoll er for tiden ferierende, men har kommentert situasjonen og tallene på fylkeskommunens nettside.
Fagopplæringskontoret er et tjeneste- og servicekontor som skal ta initiativ og fremme fagopplæring i fylket.

Flere søkere
Totalt 888 personer, 50 flere enn i fjor, har søkt om lærlingplass fra denne høsten
- I tillegg til at vi har flere søkere i år, har dessuten flere av søkerne rett til lærlingplass. I fjor hadde 71 prosent av søkerne rett på lærlingplass, mens i år er tallet helt oppe i 93 prosent, har René Jønnvoll ved Fagopplæringskontoret tidligere opplyst til Sarpsborg Arbeiderblad.
- I noen fag er det tilstrekkelig med læreplasser, mens i andre fag er behovet stort. Dette gjelder spesielt fagene elektriker, IKT-driftsfaget og laboratoriefaget. Men også blant annet innen fagene blomsterdekoratør, førtrykk, kuldemontør, låsesmed, reiseservice, resepsjon, telekommunikasjonsmontør og tømrer er det for få plasser, sier Jønnvoll.
32 av de som har søkt er lærekandidatsøkere. En lærekandidat er en som ønsker deler av et lærefag.
- Vi er derfor også svært interessert i å komme i kontakt med bedrifter som kan gi opplæring deler av et lærefag.

Kutt i lærlingstøtte
Samtlige bedrifter som har mulighet til å ta inn en lærling bes henvende seg til Fagopplæringskontoret. Jønnvoll har ingen tro på at kutt i støtten til lærlingene bidrar til mindre interesse for å ta inn lærlinger.
- En vanlig bedrift vil ikke tape mer enn 300 kroner i måneden. Det er nok først og fremst rekrutteringsplattformen som er hovedårsaken til at bedrifter velger å ta inn lærlinger - ikke pengestøtten.
Han ber også bedrifter som skal ta inn lærlinger om å bekrefte dette.
- Det er ikke nok at lærlinger og lærere forteller meg at de har ordnet lærlingplasser. Bedriftene må selv gi tilbakemelding og bekrefte. Dessverre er endel bedrifter trege til å gi oss en bekreftelse hvert år, men nå håper jeg de gir lyd fra seg slik at vi slipper å lete etter lærlingplass til noen som allerede har lærlingplass, sier René Jønnvoll.

Mer fra Dagsavisen