Nyheter

Kjøper plass i sola

De solgte huset og pakket kofferten. Ingjerd og Tore Arntzen gjorde som mange andre Fredrikstad-folk i fjor. De kjøpte seg en ferieleilighet i Spania. - Dette er en drøm som er gått i oppfyllelse, innrømmer ekteparet.

Ennå har ikke Selbak-paret Arntzen flyttet inn i sin nye drømmeleilighet på 66 kvadratmeter. Først i mai står den ferdig bygget og møblert. For å kunne kjøpe en krypinn på Spanias solkyst «ofret» de huset. Bare to uker etter en visningstur til Monte-i-mar med firmaet Interteam skrev de under papirene på leiligheten. Og betalte 520.000 kroner for sitt nye feieparadis.
Atter to ny uker senere var de «husløse».

Skal lære seg spansk

- Vi ble bare helt hekta, innrømmer Ingjerd.
Nå har paret meldt seg på spanskkurs for å kunne blir bedre kjent med sine nye omgivelser.
Bare siden kjøpet i mai har de vært i Spania tre ganger. Enda en tur er booket før den store flytteturen.
- Hvorfor de ikke satset på en feriebolig i Norge?
- Det er for kaldt, sier Tore.
Og allerede før de har flyttet inn i boligen har verdien økt med 100.000 kroner. På hjemmebane leier paret nå en leilighet.

Enorm respons

Ekteparet Arntzen er ikke de eneste i Fredrikstad som later til å ha blitt lei av kulde og regn. Spesielt i løpet av de siste to månedene har markedssjef ved Interteam, Anne Line Sheele, merket en stigende interesse. Selskapet solgte i fjor boliger på spanskekysten for rundt 35 millioner kroner. Da Interteam, i samarbeid med Meum AS, inviterte til orienteringsmøte om spanske boliger torsdag kveld dukket 130 mennesker opp.
- Dette er mer enn vi hadde forventet, sa en tydelig overrasket Solveig Meum til Demokraten. På Sheele kommer det ikke som noen overraskelse at folk nå ønsker å «kjøpe» seg bort fra Norge.
- Det har skjedd mye bare de siste månedene. Mye omtale i media kombinert med en kald vinter er nok noe av forklaringen, mener hun.
Og Fredrikstad-folk kommer stadig sterkere i «kampen» om noen kvadratmeter i Spania. Av de 70 leilighetene firmaet solgte på landsbasis i fjor var ti av kjøperene fra Fredrikstad-området.

Lei charterturen?

Renteøkning har, så vidt Sheele erfarer, ikke hindret folk fra å investere i fast eiendom utenlands. I år forventer Interteam en fordobling av salget. Det skulle bety 20 nye boligeiere i Fredrikstad.
- Det er høysesong når det er kaldt, men det begynner generelt å løsne for folk. Mange har reist på charterturer i 30 år og nå vet de at det er mulig å kjøpe et eget hus, mener markedssjefen.
Samtidig er prisnivået på det norske boligmarkedet med på å øke interessen for utenlandske investeringer.
- Det er blitt sånn at folk får mye mer for pengene sine i utlandet. I tillegg har den spanske standarden økt. Dermed selger mange den lille hytta de har hjemme og får seg i stedet en leilighet i Spania for pengene, forklarer Sheele.

Ønsket i Spania

Interteams samarbeidspartner i Fredrikstad er Solveig Meum AS som en av medlemmene av Estate meglere.
Faglig leder ved Meum, Per Olav Borgås, bekrefter at folk i økende grad er villige til å investere penger i andre ferieboliger enn norske hytter.
- Skal du kjøpe noe her i landet og i tillegg ha havsutsikt eller strandlinje kan dette koste rundt to millioner kroner. I Spania snakker vi om reale priser hvor 46 kvadratmeter kan koste fra 400.000 kroner og oppover, forklarer han.
I fjor solgte Meum mellom 80 og 90 hytter Fredrikstad-distriktet. Men folk er i stadig større grad villige til å reise til Spania for å komme på «hytta».
Hytta i Kornsjø er imidlertid ikke ekteparet Arntzen villige til å selge i nærmeste fremtid.
- Det er kaldt i Norge, men den er den siste vi selger, forsikrer paret.

Mer fra Dagsavisen