Nyheter

- Bør giftsjekke sandkassene

Virksomhetsleder i Kongsten barnehage, Anne-Mette Hansen, synes kommunen burde sjekke arsen-innholdet i kommunens sandkasser. - Det ville være betryggende både for barn og foreldre, mener hun.

I utgangspunktet stoler Anne-Mette på at dagens forskrifter ikke innebærer noen fare for at barna i Kongsten barnehage får i seg miljøgifter når de leker i sanden.
- Vi må jo stole på kommunen og miljøet rundt, sier hun. Barnehagen som ble bygget på 70-tallet fikk nye sandbassenger i fjor. Selve sandkassene er i trykkimpregnert trevirke og levert at Lek og Sikkerhet som er kommunens leverandør. 36 barn leker daglig i sandkassene.
- Vi stoler på at det vi får fra leverandørene ikke medfører noen risiko for barna, sier hun. Dersom kommunene er i tvil om arsen-nivået i sandkassene synes hun de bør ta seg tid til å sjekke dette nærmere.
- Det ville i hvert fall vært betryggende for alle parter, mener hun.

Stikkprøver i fjor

Steinar Haugsten i kommunens miljøavdeling er ikke bekymret.
- Risikoen for å få i seg noe helseskadelig anser jeg som veldig liten, sier han til Demokraten.
Men han innrømmer at han per i dag ikke har noen oversikt over bruken av trykkimpregnerte materialer i parker og barnehager.
I fjor sommer gjennomførte kommunen stikkprøver på fem barnehager i Fredrikstad. Testene målte mengden av tungmetaller i overflatejord der i blant annet Kongsten barnehage var med. Haugsten understreker imimdlertid at arsen ikke var ett av tungmetallene som ble inkludert i rapporten. Resultatene viste lav forekomst av tungmetallene kobber og krom som, i likhet med arsen, avgis fra trykkimpregnerte materialer. Haugsten tror derfor arsen-innholdet kan ligge på et tilsvarende lavt nivå.
Snittforekomsten av kobber ble målt til et snitt på 6.94 milligram mens forekomsten av krom var 6.22. Begge resultatene var langt under normalverdiene på henholdsvis 100 og 25.

Helt lovlig materiale

Men kommunen er klar over at det finnes trykkimpregnerte sandkasser og huskestativer i lekeparker og barnehager.
Per i dag er det ingen forskrifter som hindrer bruken av disse materialene. Kun kreosot-materialer er forbudt.
- Dette er snakk om en prioriteringsak, sier Haugsten og understreker at risikoen for at unger får i seg sand som inneholder arsen avhenger av mengden.
- Unger spiser ikke så mye sand at jeg tror det vil utgjøre en helserisiko, sier han.
Haugsten vil ikke ta stilling til om trykkimpregnerte materialer burde vært forbudt på lekeplasser for barn når stoffet betegnes som kreftfremkallende.
- Vi vil vurdere om det skal foretas tester, sier Haugsten og understreker at russisk lerk er et altenativ som bør vurderes ved nyetablering av barnehager.

Mer fra Dagsavisen