Nyheter

Vil ha 100.000 av Helge Holst

Eidsvoll kommune betalte over 100.000 kroner for fin omtale på TV2. Men kanalen vil ikke ha Helge Holsts programkonsept. Eidsvolls ordfører vurderer rettssak hvis kommunen ikke får pengene tilbake.

Det var i september i fjor Eidsvoll kommune inngikk avtale med Fredrikstad-selskapet Studio Visjon AS, som driver med video- og fjernsynsproduksjon. Selskapet skulle lage en presentasjonsvideo og et fem minutter langt tv-opptak der Eidsvoll skulle presenteres for norske turister. Tv-opptaket skulle være et innslag i serien «På tur i Norge», som skulle vises i God morgen Norge på TV2. Prisen Eidsvoll kommune skulle betale var 175.000 kroner totalt. 107.625 kroner betalte de på forhånd.

Tatt av sending

Da avtalen ble inngått, var allerede innslag fra Sarpsborg og Drammen vist i God morgen Norge. Innslagene var så gode at formannskapet enstemmig vedtok at også Eidsvoll skulle vises fram til seere i de tusen hjem. I fjor høst brukte Studio Visjon en uke på opptak i Eidsvoll. Fjernsynsinnslaget skulle vises på tv uka etter, ifølge produksjonsselskapet.
«På tur i Norge» ble imidlertid tatt av sending omtrent samtidig som filmopptakene i Eidsvoll ble avsluttet. Dermed har kommunen betalt 107.625 kroner for en tv-opptreden de aldri fikk. Presentasjonsvideoen har de heller ikke sett noe til, og de krever nå pengene tilbake innen 1. august.
I et brev til kommunen skylder Studio Visjon på TV2 men skriver at de fortsatt har tro på en løsning.

Presse-etiske grunner

TV2 sier de tok «På tur i Norge» av sending ut fra presse-etiske grunner.
- Da vi forsto koblingen med at kommunene hadde betalt produksjonsselskapet for at de skulle vises på tv, tok vi programserien av lufta, sier informasjonssjef i TV2, Geir Mikalsen.
- Seriøse nyhetsmedier som TV2 gjør uavhengige redaksjonelle vurderinger uten å ta betaling for det. Ingen kan kjøpe seg sendetid på TV2. Da må man heller betale for reklametid.
- Men man kan ikke forvente at kommunene skal ha full innsikt i presse-etikk og redaksjonelle vurderinger, sier Mikalsen. Han synes det er litt uheldig at noen kommuner kanskje tror at TV2 har lurt dem.
Selv har de ikke hatt noe kontakt med Studio Visjon etter at programserien ble tatt av lufta. TV2 hadde visningsrett, men ikke plikt, til å vise innslagene fra Studio Visjon.

Ikke naivt

Ordfører i Eidsvoll, Terje Teslo, mener det ikke var naivt av kommunen å undertegne kontrakten med Studio Visjon.
- De var her og gjorde opptak, og de gjorde en skikkelig jobb.
- Det var dessuten en programserie som allerede var i gang. Men man bør vel kanskje aldri betale for noe før man har fått det, sier han.
- Forsåvidt var det ingen dyr ordning, så lenge den innebar både et tv-innslag og en presentasjonsvideo.
Ordføreren understreker at det foreligger mye ferdig materiale, og at en mulighet kan være at kommunen i hvert fall får presentasjonsvideoen.
- Men dersom vi ikke får det vi har betalt for, må vi avklare en ordning med produksjonsselskapet. Muligens via rettslige instanser, sier Teslo.
- Når vår kontraktspartner ikke klarer å oppfylle avtalen, er det naturlig at vi får pengene tilbake, sier fungerende rådmann Oddvar Hansveen. Også han mener ideen om tv-innslag og video var veldig god.
Det har ikke lykkes oss å komme i kontakt med Helge Holst i Studio Visjon AS, hverken på telefon eller via e-post.

Mer fra Dagsavisen