Nyheter

Sjef anklages for inhabilitet

Har teknisk sjef i Hvaler kommune, Arild Engh, vært inhabil i behandling av saker i Vikerhavn? - Ja, hevder flere grunneiere. - Nei, sier rådmann Odd Roald Andreassen.

Tre grunneiere har anket den komplekse saken til fylksmannen.
I hovedsak dreier det seg om hvorvidt enkelte Vikerhavn-beboere eller hytteeiere har fått fordeler ved tilkobling til et privat avløpsanlegg fra blant annet stedets største grunneier, familien Reinertsen. De tre ønsker at kommunen betaler deler av en sideledning til dette avløpsanlegget. Kommunen sier bestemt nei.
Saken reiser også spørsmålet om kommunalteknisk sjef Ivar Arild Engh er inhabil. Han står for vann- og avløpsutbyggingen på øyene.

Avtale i boks

Arild Engh arbeidet først for Hvaler kommune med Vann og avløpsprosjektet (VA) inntil han 1. januar 1999 ble ansatt som kommunalteknisk sjef etter at avdelingen ble delt i to - byggesak og drift.
10.februar 1999 ble det inngått en avtale om overtakelse av det allerede eksisterende avløpsanlegget. Ulf Foldvik og Terje F. Reinertsen, undertegnet avtalen sammen med rådmann Odd Roald Andreassen.
Før overtakelsen sørget Reinertsen-familien på vegne av eierne av anlegget for å få laget en utarbeidet liste over de som var tilknyttet, både de som hadde betalt sin andel på 9.000 kroner og også de abonnenter som ennå ikke benyttet anlegget.

Kjøpte tomt

Øverst på denne listen stod en tomt som Reinertsen-arvingene skiller ut i juli 1998.
Den ligger sentralt med havsutsikt og selges til Arild Engh og hans samboer 13 måneder senere. Kjøpssummen er 240.000 kroner.
I kommunale dokumenter Demokraten har, står kommunalteknisk sjef Arild Engh som saksbehandler på en søknad fra de tre grunneierne i forbindelse med VA-utbygging så sent som 8. mars 2000. Da har det gått syv måneder siden han selv skaffet seg grunn i Vikerhavn fra Reinertsen-arvingene.
I forbindelse med anken til fylkesmannen fra tre grunneiere 19. april, hevdes det at Arild Engh er innhabil. På dette tidspunkt har Engh selv erklært seg inhabil fordi han selv vil få direkte fordeler av hva de tre grunneierne søker om. Enghs nærmeste overordnede, rådmann Odd Roald Andreassen overtar saksbehandlingen.

Hvorfor ikke tidligere?

De tre grunneierne skriver i anken til fylkesmannen:
- Vi er enige i at Engh er inhabil i den videre behandlingen. Dette særlig fordi det kan være grunn til å vurdere om han har forhandlet bort kommunale inntekter, samtidig som han personlig med samme motpart forhandlet om eget erverv av tomt i Vikerhavn. Det er interessant å merke seg at Engh ikke erklærte seg inhabil i møte den 9. februar 2000 med konsulentene om vår sak.
Som ansatt på engasjement som VA-leder i Hvaler kommune og som kommunalteknisk sjef fra 1.1.99, har Engh forhandlet frem overtakelse av det privat anlegget sammen med rådmannen.

Mer fra Dagsavisen