Kultur

Musikantene klare for avmarsj

De er ytterst få men kan likevel love publikum feiende, flotte marsjer 17. mai - barna i fusjonsprosjektet Fredrikstad Jente- og Guttemusikkorps og Trara skolekorps.

Det øves på harde taket i skolekorpsene om dagen. Også på Ambjørnrød hvor to av byens mest tradisjonsrike barnekorps nå finner tonen i et nytt musikalsk fellesskap:

Nye tider

-Selv om både Trara og Fredrikstad Jente- og Guttemusikkorps har fått merke korpskrisa ettertrykkelig tar vi ikke ordet nedleggelse i vår munn. Vi vil heller forsøke å brette opp ermene. Det vil si samarbeide omkring 17. maimarsjeringen, utvikle "korps inn i SFO"-prosjektet i tillegg til å sende flere musikanter til den nye Kulturskolen på Værste.

Og framfor alt; trekke enda flere foreldre med i denne fantastiske hobbyen, forklarer lederen i Jente- og Guttemusikkorpset Hege Jensen.

Jensen vil likevel ikke gå så langt som å si at det er "den blinde som støtter den halte" når de omlag 20 musikantene toger gjennom gatene i sentrum søndag:

-Jente- og Guttekorpset kunne klart å gjennomføre 17. mai-spillingen på egenhånd. For Trara er situasjonen annerledes; dette er jo et korps som i prinsippet var nedlagt i fjor sommer. Man trenger som kjent mer enn en høst og en vinter på å bygge opp en ny, komplett stamme, sier Jensen som selv har vært korpsmusikant i nærmere 20 år.

Cecilie Wahl, lederen i Trara som i fjor tok initiativ til å blåse nytt liv i det 50 år gamle skolekorpset legger til:

-Etter mitt skjønn er det bedre at våre svært få musikanter får delta aktivt på nasjonaldagen enn å bli stående på sidelinja. 17. mai er jo den store dagen for musikantene, også for de som står i startgropa. Å samarbeide med korpset på Ambjørnrød er derfor helt topp, synes Wahl.

Lang dags ferd

Og hva sier så utøverne selv like før den store dagen opprinner?

-Jeg gleder meg voldsomt. Å marsjere sammen med andre som spiller på et instrument er "helt konge!". Dette er absolutt noe å anbefale andre, forsikrer 12 år gamle Jostein Langvik Mathisen som skal forlyste store og små langs fortauene med sine trompettoner for femte året på rad.

-Sliten i beina når marsjeringen er over?

-I beina og i munn. Men det er sånn det er! Det verste er jo å komme opp av senga. Jeg må opp halv sju! smiler den unge musikanten lurt.

Mer fra Dagsavisen