Kultur

Bussjåfør Arne blir filmstjerne

Humorfilmene der Harald Zwart gjør «kællær» til filmstjerner har fått en ny kæll på rollelista, som fra før er kjempefan av «Lange Flate Ballær».

– Dette er min humor!

Det sier Gressvik-kællen Arne Johan Pettersen (58). Hvis du drar kjensel på ham, er det trolig fra sjåførsetet på bussen.

Når han dukker opp på lerretet i premieren på «Lange Flate Ballær III», som vises på Fredrikstad kino torsdag, spiller han på mange måter seg selv.

– Noe særlig mer enn det kan jeg ikke røpe, sier han bestemt når spørsmålene våre dreier dypere inn i rollen.

Filmbransjen er imidlertid en helt ny arena for ham. Det trenger Pettersen ikke å legge skjul på.

– Jeg gleder meg skikkelig. Jeg har aldri spilt skuespill eller vært borti noe sånt, men jeg er veldig glad i de to første «Lange Flate Ballær»-filmene. De synes jeg er kjempemorsomme og jeg har DVD-ene hjemme, forteller han.

Gjorde Zwart glad

Filmrollen fikk Pettersen etter en intern konkurranse med kollegene i Østfold Kollektivtrafikk (ØKT), som er samarbeidspartner til filmproduksjonen. Sjåførene ble oppfordret til å spille inn en liten videosnutt hvor de fortalte om seg selv.

– Jeg gjorde mitt beste for å selge meg inn og måtte jo by litt på, forteller han, igjen litt hemmelighetsfull.

Det fungerte. Pettersen ble håndplukket av regissør Harald Zwart til rollen. Årsaken var like enkel som humoren i filmen Pettersen nå er en del av.

– Det var veldig morsomt å se alle castingfilmene av bussjåførene, og det var kjempevanskelig å velge. Jeg har sett etter karakter og variasjon og valget falt på «Arne-Glad», som rett og slett gjorde meg glad, forklarer Zwart i en pressemelding.

Bussjåføren er torsdag klar for både filmvisning og premierefest. Det blir glitter og glamour på et nivå han ikke er vant med. Pettersen er naturlig nok spent.

– Jeg kjenner det kiler litt i magen. Det er uvant bare at en journalist ringer. Jeg er glad i folk, men dette her blir noe annet enn å preke med folk på bussen, innser han.

Det beste fra innspillingen

Pettersen skal selv få se den nye filmen for første gang. Forventningene bygger seg opp. «Lange Flate Ballær» er god reklame for byen, mener han, og forklarer at han foruten humoren er superfan av filmene fordi de gir ham følelsen av lokalpatriotisk stolthet og at mye av innholdet er gjenkjennbart.

Og det morsomste han husker fra innspillingen?

– Nei, det var å treffe «kællane», det. Jeg ble tatt godt imot, forsikrer han.

«Lange Flate Ballær III» er laget med Østfold Kollektivtrafikk som samarbeidspartner. Det innebærer at ØKT har vært med på å påvirke manus og at bussen får en plass i rampelyset sammen med alle bilene på Ed-garasjen, ifølge pressemeldingen ØKT har sendt ut.

Om samarbeidet sier markedssjef Solfrid Rød Olsen i ØKT:

– Vi synes det er spennende å fortelle publikum om busstilbudet på denne måten. Alle i Østfold har et forhold til «kællane» og filmene.

Mer fra Dagsavisen