Kultur

30 år siden «Scandinavian Star»: – Jeg blir beveget av TV-serien

7. april er det 30 år siden 14 år gamle Vidar Skillingsås overlevde dødsbrannen på «Scandinavian Star». Nå håper han TV-serien kan føre til at saken oppklares og gir ham og andre berørte ro.

6. april 1990 var Vidar Skillingsås 14 år og skulle på treningsleir i Århus i Danmark sammen med kameratene i friidrettslaget Strømmen IF. Det var hans første reise uten foreldrene. «Ring når du kommer fram, da», sa moren, i en tid der folk ikke hadde mobiltelefoner.

«Det er jo ikke noen vits i å ringe. Hvis det skjer noe, så kommer det på nyhetene», spøkte Vidar. Så gikk 14-åringen om bord i «Scandinavian Star».

Les også: – Der nede på kaia sto frysebiler på rekke og rad. Og rundt odden kom synet av røyksøylen

30 år siden

7. april har det gått 30 år siden den dramatiske natten 7. april, der 159 mennesker døde i brannene om bord i «Scandinavian Star». Sjokket over tragedien nærmest lammet Skandinavia disse påskedagene i april 1990.

Båten hadde seilt ut stappfull av forventningsfulle påsketurister, det var starten på palmehelgen og det var derfor ekstra mange familier om bord, pluss altså en god del ungdommer, som Vidar.

Vidar Skillingsås i en reportasje i Dagsavisen i 2016, på vei for å ta Kiel-ferja.Foto: Hilde Unosen

Vidar Skillingsås i en reportasje i Dagsavisen i 2016, på vei for å ta Kiel-ferja. Foto: Hilde Unosen

I dag er Vidar Skillingsås 44 år, gift med Annette og far til to små barn, med over 25 år i Forsvaret bak seg. Han har tjenestegjort i Afghanistan og i Ukraina, og jobber nå Hærstaben på Linderud mens han jobber med en bachelor i internasjonale studier med historie.

– Det er nesten ufattelig at det har gått så mange år. Det er samtidig tragisk i seg selv, at denne saken fortsatt er aktuell fordi man ikke har fått oppklart den, sier Skillingsås, som medvirker i TV-dokumentaren «Scandinavian Star» på NRK, samarbeid med Danmarks Radio og svensk TV4.

– Jeg blir jo intervjuet i serien, men jeg har fått frysninger sjøl, jeg, når jeg har sett på den. Jeg blir beveget av TV-serien, og imponert over hva dokumentarfilmskaperne har fått til, sier Vidar Skillingsås, som ser fram til at sjette og siste episode i serien slippes i dag.

Les også: Redselsnatten på Scandinavian Star

Varslet de andre

Det er i dag også 30 år siden Vidar Skillingsås ble fraktet i land i Sandefjord etter å ha overlevd dødsbrannene om bord. På kaia ble 14-åringen intervjuet av en journalist fra A-pressen, og slik kom han på trykk i Arbeiderbladet, under tittelen: «Vidar oppdaget brannen først».

Der kom det fram at han og kameratene ikke fikk sove, at de forlot lugaren i 02-tida, og at de oppdaget røyk.

Vidar løp inn igjen i båten og krabbet på gulvet under røyken for å varsle lugarkameratene og treneren sin. De kom seg ut, men tre av ungdommene fra dette laget kom aldri hjem igjen.

Vidar Skillingsås var på trykk Arbeider-bladet/Dagsavisen også i april 1990, etter et intervju på kaia i Sandefjord. (Faksimile)

Vidar Skillingsås var på trykk Arbeider-bladet/Dagsavisen også i april 1990, etter et intervju på kaia i Sandefjord. 

Ikke ferdig

Skillingsås er glad for at også to av kameratene hans fra Strømmen IF er med i dokumentaren.

– Jeg trodde jeg hadde kontroll på historien, men også jeg har fått vite nye detaljer i serien. Det jeg liker best med serien, er at den er så omfattende, full av dybdekunnskap, og at de har tatt seg så god tid for å få fram mange historier og detaljer, sier Skillingsås.

– Jeg liker også måten de har visualisert det på. Det er en voldsom satsing, der saken og vi berørte er behandlet med stor verdighet, mener Skillingsås, som bruker seriens oppmerksomhet i en egen kampanje på sosiale medier. Han håper at serien skal føre noe godt med seg.

– Ny og økt oppmerksomhet kan føre til krav om at saken skal tas opp på nytt. For så lenge ingen er stilt til ansvar, så er det ingen av oss som blir helt ferdig med dette som skjedde for 30 år siden, sier Skillingsås, som denne aprildagen i 1990 til slutt fikk ringt moren sin. Da var han ikke framme i Danmark, men i Sandefjord. Han ble plukket opp av en livbåt ute i Skagerrak, og ført dit av det norske lasteskipet «Radnes».

«Scandinavian Star» ble slept til Lysekil i Sverige. Der brøt det ut brann på nytt.
Foto: NTB  scanpix

«Scandinavian Star» ble slept til Lysekil i Sverige. Der brøt det ut brann på nytt. Foto: NTB scanpix

Mer fra Dagsavisen