Kultur

– Ubeskrivelig deilig

I en kaotisk finale ble Petter Solberg søndag tidenes første verdensmester i rallycross. Etterpå slet han med å ta bragden innover seg.

Solberg kjørte inn til sammenlagttriumfen ved å bli nummer tre i italienske Franciacorta. Med to VM-runder igjen leder han med 60 poeng på Toomas Heikkinen. Selv om finnen tar full poengpott i Tyrkia og Argentina, vil det ikke holde. Ved poenglikhet vinner Solberg på flere rundeseirer.

Selv om Solberg satt med en god følelse da han krysset målstreken i søndagens finale, var ikke nordmannen sikker på at han hadde stukket av med VM-seieren.

– Hva skal man si? Dette er helt ubeskrivelig deilig! Måten det hele skjer på, er veldig spesiell. Jeg hadde flaks i finalen, sa en følelsesladd Solberg til NTB.

Spydeberg-mannen var blant flere som fikk trøbbel under finalen i Nord-Italia. Etter en offensiv start ødela han høyre bakdemper. Det spolerte sjansene for seier i VM-runden, men det spilte ingen rolle.

Mester i to bilsporter

Siden Solberg ikke var alene om å få problemer, kunne han enkelt styre inn til tredjeplassen som sikret ham VM-tittelen.

– Det blir utrolig å komme hjem til Pernilla (kona) etter dette. Hun kunne ikke være her og må ha hatt det jævlig underveis, sa den ferske verdensmesteren.

Solberg, som vant rally-VM i 2003, er den første noensinne til å vinne VM i to forskjellige profesjonelle bilsporter.

– Det er jo historisk. Det er mange som har prøvd uten å klare det, sa Solberg.

Fikk betalt

Etter rallytriumfen for elleve år siden har Solberg opplevd mange nedturer. I fjor gikk han over til rallycross, men han fikk en trøblete debutsesong. I år har han slått voldsomt tilbake og vært den klart mest stabile føreren.

– Ingenting kan knekke meg, Det har vært mye motgang, men jeg er en fyr som ikke ser problemer. Vi har som team «pushet» på, vært perfeksjonister og jobbet 110 prosent. Vi har gitt alt for å lykkes.

– I år har det vært mye feilfri kjøring. Jeg har kjørt med hodet og lært av feilene fra i fjor. I sommer var jeg i verkstedet i tre måneder uten å dra hjemom. Nå har vi fått betalt for innsatsen, sa Solberg.

Skal slå seg løs

Timmy Hansen fra Sverige vant søndagens VM-runde klart foran landsmannen Richard Göransson.

Solberg vil bruke årets to siste VM-runder til å slå seg løs.

– Nå trenger jeg ikke være redd for at motoren ryker eller noe sånt. Jeg skal være ærlig og si at jeg veldig glad for at dette (VM-tittelen) nå er i boks. Jeg har vært full av nerver.

Andreas Bakkerud kom seg til søndagens finale, men en tjuvstart ødela alt for nordmannen. Henning Solberg klarte ikke å gå videre fra semifinalen. (ANB-NTB)

Mer fra Dagsavisen