Kultur

«Regelverket ikke fulgt»

Det var en spent gjeng fra Gamlebyen Gaardeierforening som tok plass i Donkejongaarden tirsdag kveld. Fylkeskonservator Morten Hanisch og Lars Ole Klavestad møtte for å gi informasjon til foreningen.

Det har de siste årene og månedene vært sterke meninger rundt utbyggingen ved Vaterland og nybygget til Children’s International School. Boligene vekker stor oppsikt, da mange mener at de estetisk sett bryter med alle lover om vern av området rundt Gamlebyen som helhet. Møtet tirsdag ga derfor gårdeierforeningen både mulighet for svar på konkrete spørsmål vedrørende slike prosjekter og innsikt i hvordan det arbeides for å bevare området. Marianne Aune fra Fredrikstad Kommune var også tilstede på møtet.

Ny fylkeskonservator

I august ble Morten Hanisch utnevnt til ny fylkeskonservator og han åpnet møtet i Gamlebyen. – Jeg startet i fylket for ti år siden som fylkesarkeolog. Alle planer skal vurderes ut ifra om det er konflikt med kulturminner, forklarte han, og fortalte også om fylkeskonservatorens arbeidsmetoder og hvordan kontoret vurderer ulike planer.

Lars Ole Klavestad tok deretter ordet og holdt et langt og flott foredrag for de fremmøtte. Tydelig fokus på helheten i byen vår og hvordan alt har en sammenheng, ble vist frem i form av vakre bilder og oversiktlige planer.

– Jeg er veldig opptatt av Gamlebyen og sammenhengen i kulturmiljøet. Det er mange ting som henger sammen, understrekte han. Det første bildet i foredraget var et gammelt oversiktsbilde funnet i Trondheim. Bildet illustrerte Gamlebyen helt annerledes enn hva vi ser i dag og Lars Ole Klavestad tok de fremmøtte med på en reise i stil, tid og i Fredrikstad.

Symboliserer særpreg

-Det er noen ting i Fredrikstad som symboliserer særpreget til byen. Her vil jeg nevne Glomma, Skjærgården og det flotte jordbrukslandskapet. Videre er det i form av byggkonstruksjoner noen arkitektoniske elementer som kjennetegner byen. Fredrikstadbrua, kranene på verkstedet og stjerneformen i Gamlebyen er elementer som er godt bevart, forklarte Klavestad. Han viste deretter frem bilder fra byen og la fokus på hvilke områder som er fredet. Presentasjonen ga innsikt i byens historie og man fikk høre om bygg med forskjellige stiler, og hvordan disse skaper et helhetlig inntrykk.

Omstridte prosjekter

Det stod klart hvilke tanker Lars Ole Klavestad har i forbindelse med forskjellige prosjekter, som har blitt bygget i en ganske så annerledes stil, enn de fredede områdene. Det ble vist bilder av de nye byggene på Vaterland, deriblant nybygget til Children’s International School, utbygging av kongstenhallen og mye mer. Saken om det gamle spinneriet og planer om utvidelse av campingen ved Kongsten, var også saker som ble vektlagt i foredraget.

-Vi rettet en pekefinger ovenfor kommunen vedrørende Vaterlandprosjektet. Her har ikke regelverket blitt fulgt og det kom opp uten en vedtatt plan, noe som er uheldig, sa Klavestad. Han forklarte videre at det gjensto å se bygget ferdig. – Det gjenstår nå å se resultatet av prosjektet, understrekte han. Klavestad mener prosjektet viser viktigheten av gode overordnede planer, noe han snakket mye om på tirsdagens møte.

Spørsmål og debatt

Ved foredragets slutt var det duket for spørsmål og debatt. Gårdeierforeningen fikk svar på sine spørsmål vedrørende de mye omstridte prosjektene og det var mye fokus på Vaterland og den nye bygningen tilhørende Children’s International School.

– Hadde vi fått Vaterland på bordet i dag, ville det aldri ha kommet opp, sa Klavestad tirsdag etter spørsmål fra leder i lokalsamfunnsutvalget på Vaterland, Fredrik Ellefsen.

– Jeg synes Vaterlandsaken har blitt en veldig trist situasjon, som alle her synes er feil. At saken har fått en slik utvikling, er brudd på alle regler om vern, sa en fortvilt leder i lokalsamfunnsutvalget. Han mener feilen ligger på plansiden.

– Dette beviser at jobben ikke er gjort på plansiden og at man har oversett momenter, forklarte Ellefsen, som har vært engasjert i saken siden begynnelsen av 90-tallet.

Lars Ole KLavestad krysser nå fingrene for at resultatet ikke blir for galt. Han håpet også møtet har skapt en større bevissthet rundt omlandet rundt Gamlebyen og disse omstridte sakene.

– Det handler om å få opp en bevissthet om at Gamlebyen har et omland og om det helhetlige bildet, avsluttet han tirsdag.

Mer fra Dagsavisen