Kultur

Åpning av separatutstilling

Fredrikstad Kunstforening ønske velkommen til åpning av en separatutstilling med Serhed Waledkhani lørdag 1. juni.

Serhed Waledkhani ble tildelt Norske Kunstforeningers debutantpris i samarbeid med NorgesGruppen på Høstutstillingen 2011, for animasjonsfilmen Flukt. Som en del av prisen får Waledkhani vise en separatutstilling i fem utvalgte kunstforeninger i Norge, deriblant Fredrikstad kunstforening. Kunstneren tilbragte noen av sine ungdomsår i Fredrikstad, og det er spesielt hyggelig at han nå, som student ved kunstakademiet i Trondheim

Kunsten til Waledkhani tar utgangspunkt i hans egen lengsel etter å reise til Kurdistan, landområdet foreldrene hans kommer fra, men som han aldri har sett, fordi han er født i en flyktningleir i Sør-Irak. Gjennom sterke og personlige videoverk forteller Serhed Waledkhani historien om sin egen familie, og om lengselen etter hjemlandet som han aldri har sett.

I animasjonen Flukt er hver enkelt scene er laget med utgangspunkt i samme tegning, før neste scene begynner på et nytt ark, med ei ny tegning. Kulltegningene blir visket ut og tegnet over, og glir over i nye tegninger. Tegningene setter spor etter seg, og som andre erfaringer forsvinner de aldri helt. Tegnestilen er manende og ekspressiv, med poetiske og melankolske innslag. Det nye videoverket Land til land, by til by, hjem til hjem er tematisk og stilistisk en fortsettelse av Flukt.

Utstillingen består av flere videoverk, skissebøker, maleri og skulptur, og er produsert av Norske Kunstforeninger.

Mer fra Dagsavisen