Kultur

Vakker og informativ bok

bokomtale Det er en vakker, liten, men informativ bok den tidligere Hvaler-presten Tore Einar Thorkildsen har gitt ut på eget forlag om de 13 middelalderkirkene som fortsatt finnes i fylket.

Han står ansvarlig både for tekst og bilder. Han dykker ikke ned i de hundrevis av detaljinformasjoner som finnes om de forskjellige kirkene, men gir en grei oversikt over de viktigste.

Det gode med boka er at det ikke kun er omtale av kirkeklokker, altertavler, døpefonter og liknende, men også streiftog i den lokale kirkehistorien og i Norges-historien i tillegg til enkelte personbeskrivelser. Betydningen av kirkelige minnedager har han også med.

Skriften er stor og lettleselig og bruken av farger på sidene er med på å gi boka et innbydende inntrykk. Bildene – både eksteriør og i friluft – er klare og fine med god komposisjon. Så er da også forfatteren en ivrig amatørfotograf, som blant annet har bidratt med bilder til Rotarys Hvalerkalender.

Boka preges av en masse detaljbilder, som forfatteren forklarer betydningen av.

Den eldste kirken

Den eldste middelalderkirken i Østfold er sannsynligvis St. Nikolas-kirken i Sarpsborg, hvor ruinene finnes innenfor Borgarsyssel Museums porter.

De fleste middelalderkirkene (bygd i perioden rundt 1100-tallet) er lagt på gamle førkristne kultsteder og er i romansk stil med rundbuer.

Thorkildsen gir en grei og kortfattet oversikt over de forskjellige kirkene. De som ønsker å grave litt dypere på egenhånd, vil også finne at ofte er det andre historiske minnesmerker i omegnen rundt kirkene.

Det er noe av dette Østfold fylkeskommune vil forsøke å virkeliggjøre i sitt prosjekt «Middelalderen i Østfold – kirkesteder og pilegrimsleder.» Østfold er nemlig knyttet til den europeiske pilegrimsleden mellom Nidaros og Santiago de Compostela i Spania.

Den europeiske tilknytningen fremkommer også i boka. Til å bygge og restaurere kirkene ble det hentet inn fagfolk fra det europeiske kontinentet eller nåværende Storbritannia.

Flere av kirkeklokkene er støpt i utlandet. Den ene klokken i Hvaler kirke er trolig støpt i Nederland, men har rune-inskripsjoner, mens kunstverket over korbuen i Gamle Glemmen kirke er laget i Lübeck i Tyskland. Hvaler kirke Under restaureringen av Hvaler kirke på 1950-tallet ble det avdekket et førkristent hov.

Dette var tilfelle med de fleste kirkeplasseringer. Om Gamle Glemmen kirke forteller forfatteren om et gammelt sagn som gikk ut på at trollene ikke likte den plasseringen kirken først fikk.

Trollene rev ned kirkemurene flere ganger og byggeplassen måtte flyttes lenger vestover.

De 13 kirkene som omtales er: Hvaler, Gamle Glemmen, Berg, Skjeberg, Rokke, Ingedal, Idd, Råde, Skiptvet, Eidsberg, Rygge, Rødenes, Hobøl, Våler, Trøgstad og Rakkestad.

Det vi savnet i boka, var et kart over beliggenhetene til de forskjellige middelalderkirkene. Dessuten er den oppgitte hjemmesideadressen til Helleskiltunet feil og det er et par korrekturglipp.

Men det ødelegger ikke helhetsinntrykket av boka, som i tillegg har et rikt kilderegister.

Tore E. Thorkildsen«Østfolds vakre middelalderkirker»132 siderUtgiver: helleskiltunet.comPris: kr. 198

Bokomslaget til «Østfolds vakre middelalderkirker».

Mer fra Dagsavisen