Kultur

Halden-skulpturen skifter farge

- Skulpturen blir tatt ned nå, fordi kunstneren ønsker å patinere den på nytt. Det sier Birgitta Næss, direktør ved Høgskolen i Østfold (HiØ) om den omstridte bronseskulpturen på Remmen.

Onsdag var en komité oppnevnt av Utsmykkingsfondet for offentlige bygg på kunstbefaring på Remmen. Her kunne de selv se den omstridte skulpturen ”Orakel 3”, laget av kunstneren Jone Kvie.

Flertallet i komiteen mente skulpturen var i henhold til oppdraget kunstneren fikk, og at arbeidet var bra utført.

Det er nå Kunst i Offentlige Rom (KORO) som tar den endelige avgjørelsen på kunstverkets kvalitet og hvor det skal stå.

Hundebæsj

Kunstverket, som står ved inngangen til det nye høgskolebygget på Remmen, har ført til reaksjoner fra både studenter og lærere.

Mange mener bronseskulpturen minner mer om en hundebæsj enn et kunstverk, på grunn av fargen og fasongen.

Birgitta Næss, direktør ved HiØ, er heller ikke fornøyd med ”Orakel 3”.

- Skulpturen blir tatt ned nå, fordi kunstneren ønsker å patinere den på nytt, sier Næss til Halden Dagblad.

Det vil si at det skal legges en ny farge på skulpturen. I onsdagens Halden Dagblad ga haldenseren Ragnar Windahl uttrykk for at skulpturen, etter hans mening, burde være blank.

– Da ville vi fått frem high tech-siden ved både skulpturen og høgskolens arkitektur, sa Windahl til Halden Dagblad.

- Vil flytte skulpturen

Birgitta Næss ønsker uansett ikke at skulpturen skal stå ved inngangspartiet til det nye høgskolebygget på Remmen.

I stedet kan hun tenke seg å plassere den i et av atriene som ennå ikke er utsmykket, hvis det hele ender med at skulpturen blir godkjent av KORO.

- Vi kommer nå til å be Statsbygg påvirke Utsmykkingsfondet for å få flyttet skulpturen til et annet sted. Vi vil ikke ha den ved inngangen, men den avgjørelsen er ikke opp til oss, sier HiØ-direktøren.

Hun poengterer samtidig at høgskolen ikke har brukt noen penger på ”Orakel 3”.

- Det er Utsmykkingsfondet for offentlige bygg som har bevilget penger. Høgskolen har ikke brukt noen penger på skulpturen, understreker Næss.

- Negative vibrasjoner

Birgitta Næss håper kunstneren nå vil foreta den nye patineringen innen semesterstart i august, samt at KORO fatter en beslutning i samme tidsrom.

- Skulpturen har skapt mange negative vibrasjoner, og det må være tull å sette opp noe som eventuelt skal flyttes igjen, mener hun.

- Nå håper jeg vi kan få lagt denne debatten bak oss. Det er egentlig ikke verdt å ta det opp, men sånn har det jo blitt, kommer det som et hjertesukk fra Birgitta Næss, direktør ved Høgskolen i Østfold.

Mer fra Dagsavisen