Kultur

Minner fra barndommens Trosvik

Han vokste opp i en tid da Trosvik og Labråten ble regnet som "langt ute på landet", Per-Øistein Andreassen. Nå er den skriveføre 72-åringen på gata med sine barndomsminner fra det landlige Glemmen og Fredrikstad.

-Sant å si så ble "Guttestreker" utgitt i fjor. Men av frykt for å brenne inne med stabler av bøker så trykket jeg opp bare noen ytterst få (100) eksemplarer. Siden disse forsvant på mindre enn et øyeblikk så lanserer jeg i samarbeide med forlegger Svein Skahjem nå et mer ordinært "2. opplag", forteller den pensjonerte ingeniøren fra blant annet Fredriksstad Motorfabrikk og Sleipner.

Fra 1938 til 1950

Det er de 12 årene fra 1938 til 1950 Andreassen har konsentrert seg om i den vel 100 sider tjukke boka.

-Jeg bodde i Mølleveien fra jeg ble født hjemme til vi flyttet til Paul Holmsensvei i `49. Ungene på Trosvik i den tida hadde blant annet Seutelva som sitt eldorado. Her badet vi, og her fisket vi. Apropos fiskingen så kunne gjeddene som bet på kroken være voldsomt store, minnes Andreassen og legger til:

-"Guttestreker" er på ingen måte noe litterært storverk. Boka inneholder snarere en ikke ubetydelig samling historier fra tida da like før "Einar bygde landet", det vil si fra tida da Trosvik og Labråten var for rekreasjonsområder å regne. Oppe i Labråten fantes det faktisk sommerhytter før jordene og skogene ble regulert til boligformål, forteller Per-Øistein Andreassen.

Mer fra Dagsavisen