Kultur

Idémyldring til ny nasjonal park

Fødsler, kvinner i vulkanutbrudd, og kvinner med gledestårer. Det er realiteten når Fredrikstad-ungdommen skal komme med en ide til den nye skulpturparken på Ekeberg.

For under tema ”i kvinnens ånd” oppfordres barn og unge fra hele verden til å gi sitt bidrag til parken. Her vil sju av skulpturene være basert på barnas ideer. De øvrige skulpturene er det kunstnerne som står for. Hvor mange skulpturer det vil bli alt i alt, er ennå usikkert, men at det vil bli en hel del, er det ingen tvil om. Oslo kommune har nemlig satt av hundre mål til dette formålet. Selv om det trolig ikke blir et nytt monument slik som i Vigelandsparken, utelukker ikke styreleder av SGS Tekstil & Hobby, Torbjørn Sætvedt, at det vil komme en ny ”sinnatagg”.

- Vi tror at den nye skulpturparken vil bli en nasjonal attraksjon, forklarer han.

SGS samarbeider nemlig med Det Internasjonale Barnekunstmuseet. Og sammen gjør de sitt for at de norske barna og ungdommene skal la kreativiteten blomstre.

For moroskyld

At Fredrikstad-ungdommen er kreative er det ingen tvil om. Lea Bjørgul fra Steinerskolen i Fredrikstad ville gjerne vise fram sin ide. Egentlig tror hun ikke at hun får se noen skulptur basert på hennes figur, men selvfølgelig har hun et håp.

- Jeg gjør dette mest for moro, forklarer hun.

Lea har laget en dame som holder en vulkan, fra hodet til figuren renner det lava.

- Dette skal symbolisere at kvinnen er sterk, legger hun til.

Også hennes klassevenninne, Elita Nagell, har latt kreativiteten få spillerom. Hun har laget en kvinne med gledestårer.

- Jeg liker å lage ting, og jeg har kommet på det meste av meg selv, forklarer hun.

120 land

At det er så mange barn og ungdommer som er i sving i SGS Tekstil & Hobby sine lokaler på Rolvsøy, gleder styreleder Sætvedt. Målet hans er at så mange Østfold-barn som mulig vil delta på skulpturkonkurransen. For alle barna og unge i alderen 6-18 år er velkommen til å vise fram sin ide, men fristen er knapp. Innlevering av modeller og skulpturidéer må skje innen 1. november. Barn og unge fra 120 land er med på dette opplegget.

Sætvedt ønsker også at mange skoler vil delta på prosjektet. Forming er gøy. Dette er den første virkelige muligheten skoler har til å samarbeide om noe. Denne kulturmønstringen kan bidra til å bringe formingsfaget opp til et nytt nivå, hevder han.

Mer fra Dagsavisen