Nyheter

Jobber 9 timer: Får betalt for 8 - og mister overtidstillegg

– En skjevhet som bør rettes opp, sier Ulf Lervik (LO).

Natt til søndag kan de fleste av oss sove en ekstra time. Men de som er på nattevakt må jobbe en ekstra time i stedet. Ikke alle får betalt for den ekstra timen, eller overtidstillegget de skal ha når de jobber mer enn 8 timer.

– Vi stempler inn på kvelden og ut på morgenen. På papiret har vi jobbet åtte timer, men på grunn av at vi stiller klokka mellom 2 og 3 på natta, jobber vi egentlig i ni timer, sier en ansatt ved en arbeidsplass i Fredrikstad, som ønsker å være anonym.

Problemstillingen er ikke ny. Hvert år får Fagforbundet mange henvendelser fra arbeidere, som ikke er fornøyde med at de jobber en time gratis.

LES OGSÅ: Dobbelt historisk lederskifte på LOs Østfold-kontor (Demokraten+)

Øker forskjellene

Fra arbeidsgivers side har argumentet vært at arbeiderne får tilbake en time når klokka stilles i mars, når de egentlig jobber syv timer, når det står åtte timer på stemplingskortet.

Fra arbeidstakernes side pekes det på at det sjelden er de samme personene på skift om våren når klokka stilles fram, som på høsten når den stilles tilbake. Dermed økes forskjellene mellom de ansatte når en jobber på høsten og blir fratatt en times lønn og overtidstillegg, mens en annen får betalt en ekstra time for mindre jobb

– Hva tenker du om det?

– Det høres merkelig ut. Det er opp til hver forhandling hvordan de løser det. Det høres urettferdig ut, og må løses ved hver enkelt arbeidsplass. Spørsmålet er kanskje hvorfor ikke arbeidsgiver vil betale den ekstra timen, sier distriktssekretær i LO Østfold, Ulf Lervik.

LES OGSÅ: Servitøren Kim mister pensjon og sykepenger på grunn av de nye tipsreglene

– Folk klager bare om høsten

Arne Løseth – rådgiver i forhandlingsenheten i Fagforbundet – sier til Fri Fagbevegelse at «det jevner seg ut».

– De fleste går jo på fastlønn. Man har en tid man starter og en tid man slutter – fra et klokkeslett til et annet klokkeslett – og det er antall klokketimer imellom som man teller, sier han.

– Mange glemmer at man ikke blir trukket en time om våren. Folk klager bare om høsten, sier Løseth.

– Men det føres ikke statistikk på om det utjevnes over år. Det er bare rett og slett slik ordningen er, sier han.

Lervik på råder på sin side arbeidere om å ta dette opp med sine tillitsvalgte.

– Snakk med tillitsvalgt ved bedriften, og prøv å få det inn i hovedforhandlingene lokalt. Man risikerer å miste den ekstra timen betalt på våren, men da vil man ha mulighet for å rette opp i skjevheten.

Mer fra Dagsavisen