Fredrikstad

Erik Skauen (MDG): – Nå skjer det mye positivt i Gamlebyen

Utvalgsleder Kultur og Miljø, Erik Skauen (MDG), har lenge engasjert seg i utviklingen av Gamlebyen. Nå skjer det mye positivt, mener han.

Bilde 1 av 3

– Det etableres et nytt lokalsamfunnsutvalg for Gamlebyen, byantikvar skal ansettes og ny avtale med museet er på plass. Det er stor politisk vilje til å løfte Gamlebyen. Samtidig er det selvfølgelig en del utfordringer, dette skal vi prøve å ta tak i etter beste evne. Jeg opplever at mye bra er på vei til å skje i Gamlebyen, men det vil sikkert ta noe tid. Planene vil være ferdige i inneværende år, sier Erik Skauen (MDG).

Les også: – Herrekonfeksjon, delikatessebutikk og blomsterhandler hadde passet perfekt i miksen vår (+)

Felles utvikling av sentrum og Gamlebyen

Bystyret vedtok i november «Handlingsplan for 2020-2023» og budsjett for 2020. I budsjettet til Seksjon for kultur, miljø og byutvikling ble det vedtatt å sette av 300.000 kroner til «Gamlebykoordinator», med følgende begrunnelse: For å sikre en riktig og framtidsrettet utvikling av Gamlebyen er det forslått å ansette en Gamlebykoordinator som, i dialog med ulike brukergrupper og eiere, skal jobbe fram konseptuelle løsninger og innhold. Det forutsettes at Forsvarsbygg og handelsstanden, sammen med kommunen, bidrar økonomisk til stillingen.

Formannskapet tildelte også 200.000 kroner fra smart- og næringsfondet i tilskudd til ansettelse og oppstart i stillingen, forteller utvalgsleder Erik Skauen (MDG).

– Det ble søkt om totalt 500.000 kroner, hvor 300.000 kroner går til lønn og 200.000 kroner går til ansettelse og oppstart. Totalbudsjettet er på 850.000 kroner. Differansen på 350.000 kroner er tenkt dekket av Gamlebyen handelsforening, Forsvarsbygg og private gårdeiere, samt noe egeninnsats. I utgangspunktet er dette tenkt som en 60 prosent stilling.

– Hvilke kvalifikasjoner bør man lete etter når sentrumslederen for Gamlebyen skal ansettes?

– Det har jeg ingen mening om. Jeg tenker at de som har ansvar for ansettelsen ivaretar dette på en god måte, svarer Skauen.

– Bør oppgavene til en sentrumsleder i Gamlebyen bli annerledes enn jobben sentrumsleder Line Jeppesen nå utfører?

– Jeg tenker nok at en slik jobb blir litt forskjellig i forhold til oppgavene i sentrum. Men samtidig tror jeg disse to stillingene kan ha glede av hverandre i utvikling av både sentrum og Gamlebyen, avslutter Erik Skauen (MDG).

Les også: Mange næringsdrivende melder om godt besøk og solid omsetning (+) 

(Saken fortsetter under bildet) 

Stappfulle restauranter og kø i butikker, gallerier og serveringssteder. Koronasommeren 2019 slo til for fullt i Fredrikstads gamle bydel. Nå skal en ny sentrumsleder for Gamlebyen bidra til å løfte aktiviteten ytterligere.

Stappfulle restauranter og kø i butikker, gallerier og serveringssteder. Koronasommeren 2020 slo til for fullt i Fredrikstads gamle bydel. Nå skal en ny sentrumsleder for Gamlebyen bidra til å løfte aktiviteten ytterligere. Foto: Tomm Pentz Pedersen

Utfordrende med deltidsstilling

Gamlebykoordinatoren kommer til å bli formelt ansatt i Fredrikstad Næringsforening forteller daglig leder, Kjell Arne Græsdal.

– Koordinatoren kommer til å få plass i lokalene til Visit Fredrikstad og Hvaler. På denne måten regner vi med at vi får til bedre samhandling mellom sentrum og Gamlebyen. Fordi vi påtar oss lønnsforpliktelser og regnskapsførsel, er det vi som til syvende og sist vil være ansvarlig for at stillingen har tilfredsstillende finansiering, og har midler som vedkommende kan bruke til å oppnå målene som legges på stillingen, sier Græsdal.

– I søknaden deres kalles stillingen for: «Sentrumsleder for Gamlebyen». Er det viktig hva tittelen blir?

– Tittel er ikke endelig avklart, og vi konkluderer med det i første møte. Det har noe med hva vi legger i stillingen og hva som faller utenom - dette påvirker også lønnsnivået og hvem som vil være interessert i stillingen. Rett person anser vi i Næringsforeningen selvfølgelig som et sentralt suksesskriterium.

Les også: 
Med gjennomført restaurering og trepanel på vognene skal «tøffetoget» få en nostalgisk 50-tallslook (+) 

– Hvor mye tenker dere erfaringene fra jobben sentrumsleder Jeppesen har gjort kan overføres til Gamlebyen?

– Det er mye, men også forskjeller vi må ta hensyn til. Vernet og Gamlebyen utgjør mye strammere rammer for hva vi gjør, mener Græsdal.

– Dette er tenkt som en 60 prosent stilling?

Ja, og det er litt av utfordringen. Jeg prøver å unngå at vi må tilby en delt stilling. Dedikerte medarbeidere gir som regel bedre resultater. En 60 prosent stilling blir fort en diskusjon om hvor mange timer man arbeider - og ikke at det skal skapes resultater. Det ideelle er en full stilling med kompensasjon for uregelmessig arbeidstid og mengde, svarer Næringsforeningens sjef, Kjell Arne Græsdal.


Vennlig hilsen
Fredrikstad Næringsforening
 
Kjell Arne Græsdal
Daglig leder
Mobil: 90 85 64 64

Daglig leder i Fredrikstad Næringsforening, Kjell Arne Græsdal, håper stillingsstørrelsen som Gamlebykoordinator blir 100 prosent - og ikke en 60 prosent stilling som er foreslått. Foto: Erik Wiggo Larsen 

Mer fra Dagsavisen