Debatt

«Norge er verdens beste eksempel på håndtering av oljerikdommen»

Som mann som har vært i Norge i tre og et halvt år, er det en ny ting for meg å se hvor mye folk i Norge stoler på sin regjering og på landets institusjoner – det gjør meg virkelig stolt, skriver Ali Husain.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ali Hussain
Har jobbet som avisredaktør, lærer og ankermann på TV. 

En rik gammel mann spurte sine sønner: Hvis jeg gir dere en million dollar hver, hva vil dere bruke disse pengene på?

Den første sønnen sa: Med en million dollar kan jeg reise rundt i verden, nyte meg selv, leve i luksus og ha et koselig liv i to eller tre år.

Den andre sønnen sa: Med en million dollar kan jeg rett og slett starte en god bedrift, altså den ene millionen kan bli to eller tre millioner i løpet av flere år. Da kan jeg bruke noe av fortjenesten til å reise rundt i verden, nyte meg selv og leve et godt og koselig liv.

Dette er et eksempel på hva Norge har gjort siden syttitallet da svart gull ble oppdaget i Nordsjøen. Og dette er det mange oljeland ikke har gjort, spesielt i Midtøsten. Landene rundt den Persiske Gulf, Irak, i tillegg til noen av republikkene i det tidligere Sovjetunionen.

Norge er verdens beste eksempel på håndtering av oljerikdommen. Norge er den femte største oljeeksportøren i verden. De årlige oljeinntektene er førti milliarder dollar. Disse pengene strømmer inn i en aktiv og variert økonomi, og sprer velstand i hele samfunnet.

Norge er ett av landene der det er minst mulig variasjon i inntektsnivå blant innbyggerne. Det er det som får Norge til å bli forskjellig fra mange oljeproduserende land som Irak, Saudi-Arabia, Qatar, Oman, Bahrain og Iran. I disse landene griper herskerne oljeinntektene, mens borgerne får en liten andel av den sosiale og økonomiske velferden, og lever sine liv i fattigdom. Jeg bodde tolv år i tre av disse landene, og jeg møtte mange mennesker som fortalte meg veldig underlige historier om deres dårlige økonomiske forhold.

Hvis vi ser på politikken til disse landene for å disponere oljepenger, ser vi dessverre at det er en dum og mislykket politikk. De arabiske oljestatene bruker oljeinntekter i tre fullstendig mislykkede områder: De kan enten sette inn sine oljeinntekter i utenlandske banker, eller betale disse pengene for å holde seg ved makten og beskytte tronen – slik det skjedde nylig da Saudi-Arabia, Qatar og De forente arabiske emirater betalte Trump hundrevis milliarder for USAs beskyttelse, og for å holde dem i makten.

De bruker også oljeinntekter for å føre kriger som det skjer mellom Saudi-Arabia og Jemen. Vi vet alle at det var Saudi-Arabia, Qatar og De forente arabiske emirater som har finansiert krigen i Syria i begynnelsen da krigen brøt ut der.

Vi kommer aldri til å glemme åtteårskrigen mellom Irak og Iran i 1990. Krigen ødela økonomi i Irak og brukte opp alle landets ressurser etter at Irak var et av de rikeste oljelandene i området. Jeg ser dette mens jeg er veldig trist for det. Jeg brenner fra innsiden og føler meg bitter i halsen fordi jeg opprinnelig kommer fra et arabisk land og jeg er et øyenvitne til den mislykkede politikken i landene våre. En slik dårlig politikk fikk oss til å miste alt i hjemlandene våre og bli flyktninger i verdenshjørner.

I mitt land Syria vet vi at det er mange oljefelt og naturgassfelt, men i løpet av femti år fikk vi ikke lov til å spørre om oljeinntekter i det hele tatt. De fleste av disse oljefelt er i Nord-Syria hvor mange store makter og fraksjoner kjemper mot hverandre for å ta tak i disse feltene.

Norge kan jo være et eksempel på hvordan staten kan styre landets økonomi klokt. Disse landene kan lære mye fra Norge. Ingen kan nekte at Norge har lidd av det som kalles Nederlandsk sykdom i de første fire årene etter oppdagelsen av olje – høyere lønn, arbeidere forlot sine fabrikker og flyttet til oljeindustrien og ankomsten av utlendinger som ville investere i oljeboomen.

Den norske strategien var svært vellykket når de satte en stopper for at oljeinntektene skulle komme inn i økonomien. Regjeringen har brukt litt oljeinntekter i infrastrukturprosjekter og andre offentlige prosjekter, men har kunngjort at oljepengene vil bli eid av de kommende generasjoner av nordmenn. Som mann som har vært i Norge i tre og et halvt år, er det en ny ting for meg å se hvor mye folk i Norge stoler på sin regjering og på landets institusjoner. Disse er egentlig fine følelser, og det gjør meg virkelig stolt.

Les også: «Hvis vinterland er drømmens land, er Fredrikstad, denne vakre byen, den vakreste drømmen»